مکان یابی مراکز امداد موقت و مسیریابی پویای وسایل نقلیه امداد هوایی در شرایط بحران

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مهندسی حمل و نقل، دوره: 9، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JTE-9-4_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 537
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد آقایی

دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

مهدی علینقیان

دانشیار، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

محمدسعید صباغ

استادیار، دانشکده مهندسی صنایع و سیستم ها، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

در این مقاله یک مدل ریاضی جدید برای مکان یابی مراکز امداد موقت و مسیریابی پویای وسایل نقلیه امداد هواییبه منظور ارسال کالاهای امدادی به مناطق آسیب دیده در شرایط بحران ارایه شده است. تابع هدف مدل پیشنهادی شاملکمینه سازی حداکثر زمان انتقال کالاهای امدادی به مراکز تاسیس شده است. در مدل پیشنهادی مکانیابی مراکز امداد بهگونه ای انجام می شود که تمامی نقاط آسیب دیده در شعاع پوشش مراکز تاسیس شده قرار گیرند. با توجه به شرایط حاکمبه مناطق آسیب دیده همچون نیاز ضروری به کالاهای امدادی و اهمیت زمان خدمت رسانی، وجود پس لرزه ها،برآوردهای غیر دقیق از میزان خسارت ها و مناطق حادثه دیده، و خرابی شبکه راه ها در مدل ارایه شده مناطق و میزانتقاضای هر منطقه پویا در نظر گرفته شده و از وسایط نقلیه هوایی به منظور ارسال کالاهای امدادی بهره گرفته شده است.مدل پیشنهادی، الگوریتم های ژنتیک و جست و جوی پراکنده برای این مسیله ارایه شده است، به منظور بررسی عملکرد الگوریتم های پیشنهادی نتایج حاصل از حل دقیق و الگوریتم های فرابتکاری ارایه شده مورد مقایسه وتحلیل قرار گرفته است. در حل مسایل نمونه در ابعاد کوچک، میانگین زمان حل برای روش دقیق، الگوریتم ژنتیک و الگوریتمجستجوی پراکنده به ترتیب 669.8، 54,7 و 56,2 ثانیه بدست آمد. از نظر کیفیت جواب ها، متوسط خطا برای الگوریتم ژنیک 3,8 درصد و برای الگوریتم جست و جوی پراکنده 4,1 درصد بدست آمد. در ابعاد بالا از منظر کیفیت جواب الگوریتمژنتیک از 27 مسیله حل شده، در 17 مورد جواب های بهتری نسبت به الگوریتم جست و جوی پراکنده پیداکرده است. نتایجنشان دهنده عملکرد مناسب الگوریتم های حل پیشنهادی است.

کلیدواژه ها

مسیریابی پویا، تور پوششی، الگوریتم جست و جوی پراکنده ، الگوریتم ژنتیک، لجستیک بحران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.