استخراج لیپید از ریزجلبک Dunalliela sp. با به کارگیرى امواج اولتراسونیک

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فناوری های جدید در صنعت غذا، دوره: 4، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFT-4-4_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 499
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

معصومه عالی

دانشجوی کارشناسی ارشد، علوم و صنایع غذایی، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران

علی زنوزی

استادیار، گروه مهندسی زراعی، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران

مجید جوانمرد داخلی

دانشیار، گروه مهندسی زراعی، پژوهشکده کشاورزی، سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران، تهران

محمدامین حجازی

دانشیار، پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران

چکیده

در این پژوهش ریزجلبک Dunalliela sp. سویه M1 در فتوبیو راکتور برکه، باز کشت داده شد. برداشت ریزجلبک از محیط کشتبه روش انعقاد الکتریکی انجام گرفت. ریزجلبک برداشت شده ابتدا خشک و سپس نمک زدایى گردید. فرایند استخراج روغن از ریزجلبک به روش سوکسله انجام گرفت و تاثیر فاکتورهاى زمان استخراج (40-20 دقیقه)، نوع حلال (هگزان و مخلوط هگزان و ایزوپروپانول به نسبت 3 به 2) و اعمال پیش تیمار اولتراسونیک بر روى میزان روغن استخراج شده مورد ارزیابى قرار گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از زوج حلال هگزان و ایزوپروپانول با نسبت 3 به 2، در مدت زمان 40 دقیقه فرایند استخراج و با اعمالپیش تیمار اولتراسونیک داراى بهترین درصد استخراج روغن به میزان 16/64 درصد بود. طبق آزمون هاى آمارى افزایش مدت زمان استخراج با زوج حلال هگزان ایزوپروپانول تاثیر معنى دارى (p< 0/05) در میزان استخراج روغن از ریزجلبک داشته ولی با حلال هگزان خالص مدت زمان تاثیر معنى داری بر روى میزان لیپید استخراج شده نداشت. با اعمال پیش تیمار اولتراسونیک، روغن استخراج شده با زوج حلال هگزان و ایزوپروپانول به میزان 4 درصد نسبت به نمونه هاى تیمار نشده افزایش نشان داد. پروفایل اسیدهاى چرب روغن استخراج شده از این ریز جلبک نشان داد که در حدود 59 % اسیدهاى چرب موجود در آن اشباع مى باشد که بخش عمده آن را اسید پالمیتیک (36/62%) و اسید استیاریک (19/02 %) تشکیل مى دهد.

کلیدواژه ها

روغن ریزجلبک، استخراج، هگزان، ایزوپروپانول، اولتراسونیک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.