بررسى رفتار هالوکرومیک فیلم استات سلولز حاوى شناساگر رنگى بروموتیمول بلو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فناوری های جدید در صنعت غذا، دوره: 4، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFT-4-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 451
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

زهرا آقایی

دانشجوی دکتری، مهندسی علوم و صنایع غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد

بهاره عمادزاده

استادیار، گروه نانوفناوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد

رسول کدخدایی

دانشیار، گروه نانوفناوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد

بهروز قرآنی

استادیار، گروه نانوفناوری موادغذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذایی، مشهد

چکیده

رشد میکروبى در محصولات غذایى سبب کاهش ماندگارى موادغذایى و افزایش خطر ابتلا به بیمارى هایى با منشا غذایى مى شود. روش هاى مختلفى براى پایش رشد میکروبى و به تبع آن بروز فساد در محصولات غذایى وجود دارد که از آن جمله مى توان به طراحى حسگرهاى شناساگر فساد اشاره کرد. لذا در تحقیق حاضر به بررسى امکان تولید فیلم استات سلولز داراى معرف رنگى بروموتیمول بلو، به عنوان یک حسگر هالوکرومیک پرداخته شده است. از محلول 4% استات سلولز حاوى غلظت هاى رنگ 0/5، 1 و 1/5 جهت تهیه فیلم هاى شناساگر حساس به pH استفاده شد و رفتار هالوکرومیک فیلم هاى تولید شده با استفاده از بافرهاى 5 تا 9، طى اندازه گیرى فاکتور هاى رنگ سنجى (*L؛ *a و *b) و اختلاف رنگ کلى (ΔE)، بررسى شد. سرعت عکس العمل فیلم هاى تولید شده و هم چنین میزان تراوش ماده رنگى در pH هاى مختلف نیز مطالعه گردید. نتایج این بررسى نشان دهنده تاثیر معنى دار غلظت رنگ بر فاکتور هاى رنگ سنجى (P< 0/05) است. افزایش pH به ترتیب، باعث افزایش ΔE و کاهش فاکتور هاى *L؛ *a و *b گردید. هم چنین مشخص شد که فیلم هاى با غلظت 1/5% رنگ داراى سرعت پاسخگویى بالاتر و شدت تغییرات رنگى بیش ترى هستند. از نظر تراوش رنگ نیز اندازه گیرى هایى که توسط دستگاه اسپکتروفتومتر انجام شد، نشان داد که فیلم هاى هالوکرومیک تهیه شده، در آب مقطر و بافر ها تراوش نداشتند و پیک جذبى قابل قبولى مشاهده نشد؛ که این ویژگى حسگر ها را براى کاربرد در بسته بندى موادغذایى با رطوبت بالا مناسب مى کند.

کلیدواژه ها

بسته بندى هوشمند، بروموتیمول بلو، استات سلولز، شناساگر هالوکرومیک، فساد مواد غذایى

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.