تعیین راندمان استخراج و پایدار سازى رنگدانه بتالایین چغندرقرمز

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علمی فناوری های جدید در صنعت غذا، دوره: 3، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_JIFT-3-4_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 390
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

طیبه حدادی

مربی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

محمد علی نجفی

استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل

چکیده

به تازگى، استفاده از رنگدانه هاى طبیعى به عنوان افزودنى های غذایى، رنگ هاى خوراکى و دارو بسیار مورد توجه قرار گرفته اند. چغندر قرمز سرشار از رنگدانه هاى بتالایین است. در این پژوهش تاثیر حلال هاى مختلف آب خالص (W)، ترکیب آب: اتانول: اسیدسیتریک (W+EtoH+Cit) با نسبت هاى حجمى: حجمى (60:40:0) و (60:38/5:1/5) و غلظت اسید اسکوربیک در دو سطح صفر (ASC1) و 0/05 درصد (ASC2) وزنى: حجمى بر راندمان استخراج مورد بررسى قرار گرفت. بتالایین استخراجى با استفاده از ترکیبات مالتودکسترین: عصاره (20g:100mlER)، مالتودکسترین: صمغ عربى: عصاره (10g:10g:100mlER) و صمغ عربى (GA): عصاره (20g:100mlER) پوشش دهى و سپس به کمک خشک کن انجمادى خشک گردید. نتایج به دست آمده نشان داد، که حلال هاى مختلف تاثیر متفاوت بر راندمان استخراج دارند. به طورى که آب خالص و حلال آب: اتانول: اسید سیتریک (60:38/5:1/5) حجمى: حجمى به ترتیب بیش ترین (68%) و کم ترین (7/6%) راندمان استخراج را نشان دادند. هم چنین داده ها نشان داد که اسید اسکوربیک باعث افزایش پایدارى تمامى نمونه هاى بتالایین گردیده، اما بیش ترین تاثیر را بر عصاره آبى و عصاره آبى-اتانولى داشت (p< 0/05). بررسى ترکیب دیواره نیز نشان داد که این دیواره ها تاثیر معنى دارى بر قابلیت بازیافت بتالایین دارند (p< 0/05). بیش ترین تاثیر مربوط به پوشش حاوى ترکیب صمغ عربى همراه با مالتودکسترین و عصاره در مقایسه با نمونه فاقد ریزپوشانى (کنترل) مشاهده گردید (p< 0/05).

کلیدواژه ها

چغندر قرمز، بتالایین، خشک کن انجمادى، ریزپوشانى

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.