بررسی کیفیت زندگی کارگران معدن زغال سنگ شاهرود در سال 1384
سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 3,705
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
SHEMRI06_028
تاریخ نمایه سازی: 7 اسفند 1384
چکیده مقاله:
مقدمه: وضعیت سلامت کارگران تاحد زیادی از شرایط کاری و نوع شغل آنان است که در این میان کار در معادن از جمله مشاغل تهدید کننده سلامتی کارگران محسوب می گردد . پژوهش حاضر به منظور بررسی کیفیت زندگی کارگران معدن زغال سنگ شاهرود در سال 1384 صورت گرفته است.
مواد و روشها: در پژوهش حاضر که یک مطالعه توصیفی – مقطعی است، تعداد 43 نفر از کارگران شاغل در یکی از معادن زغال سنگ شاهرود به صورت غیر تصادفی انتخاب و سپس کیفیت زندگی آنان با استفاده ازپرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی Short From 36 (SF-36) مورد سنجش قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات حاصل از پژوهش توسط نرم افزار SPSS تحت ویندوز و با استفاده از آزمونهای آماری توصیفی و استنباط (تی مستقل ، تی زوجی ، آنالیز واریانس ، یکطرفه و ضریب همبستگی پیرسون) صورت گرفت.
نتایج: بر اساس یافته های پژوهش، میانگین سن و سابقه کار واحدهای مورد پژوهش به ترتیب 5/8 مثبت و منفی 36/6 و 5 مثبت و منفی 10/9 سال بود. بیشترین درصد واحدهای پژوهش دارای کیفیت زندگی ضعیف در بعد فیزیکی (51/5%) ، کیفیت زندگی ضعیف در بعد محدودیت نقش بعلت مشکلات فیزیکی (76/7%) ، کیفیت زندگی ضعیف در بعد محدودیت نقش بعلت مشکلات عاطفی (48/9%) ، کیفیت زندگی متوسط در بعد انرژی / زنده دلی (46/5%) ، کیفیت زندگی خوب در بعد وضعیت ذهنی (48/8%)، کیفیت زندگی متوسط در بعد اجتماعی (67/4%) ، کیفیت زندگی خوب در بعد در بدنی (36/8%) و کیفیت زندگی متوسط در بعد درک سلامت عمومی (97/7%) بودند. 62/8% از کارگران اظهار داشتند که وضعیت سلامت آنها نسب به سال گذشته بسیار بدتر شده است و کیفیت زندگی کار، در 74/4% واحدهای پژوهش در سطح متوسط محاسبه گردید. آزمون آماری ضریب همبستگی پیرسون 0/05 بزرگتر از p رابطه معنی دار و معکوسی از لحاظ میانگین نمره کیفیت زندگی کل و سابقه کاری واحدهای مورد پژوهش نشان داد.
نتیجه گیری: با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر که نشان داد کیفیت زندگی کارگران در اکثر ابعاد، در سطح ضعیف و یا متوسط قرار دارد. لذا ارتقا سطح ایمنی و بهداشت مطابق با استانداردهای بین المللی، انجام معاینات پزشکی دوره ای و ارزیابی دقیق وضعیت سلامتی کارگران و انجام اقدامات درمانی بموقع و کافی پیشنهاد میگردد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فریده صادقیان
عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی شاهرود
حسین باقری
عضو هیات علمی دانشکده علوم پزشکی شاهرود
محسن میرنیا
دانشجوی بهداشت