بررسی اثر تیمول بر تخم و لارو پشه کولکس در شرایط آزمایشگاهی
- سال انتشار: 1397
- محل انتشار: دوازدهمین کنگره دانشجویان دامپزشکی ایران
- کد COI اختصاصی: IVSC12_035
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 1428
نویسندگان
گروه انگل شناسی، واحد بابل، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
گروه فارماکولوژی، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه تخصصی فناوری های نوین آمل، آمل، ایران
عضو باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان، دانشگاه آزاد اسلامی، بابل، ایران
چکیده
پشه ها موجودات زیان رسانی می باشند که درصورت عدم ارایه راهکار مناسب می توانند باعث مزاحمت برای انسان از جهت خونخواری و همچنین باعث انتقال بسیاری از بیماری ها اعم از ویروسی، باکتریایی و انگلی شوند.تعداد زیادی از ترکیبات گیاهی برای برنامه های کنترل حشرات و سازگاری با محیط زیست پیشنهاد شده است.تیمول یک ترکیب فنولی منوترپنوییدی است که در اسانس گیاهان خانواده نعناع از جمله آویشن وجوددارد و باتوجه به بوی دلپذیر و اثر کشندگی بالا یک گزینه مناسب بعنوان دافع پشه یا حشره کش است.هدف از این پژوهش بررسی و ارزیابی سمیت تیمول برروی پشه کولکس می باشد. روش کار: در این بررسی تخم و لاروهای مرحله چهارم پشه کولکس از بخش حشره شناسی دلنشگاه علوم پزشکی بابل تهیه گردید عملکرد تیمول برروی لارو در دوزهای 20، 10، 5، 2، 1و5/0 میکرولیتر بر میلی لیتر در زمان های 5، 10، 30، 60، 120، 180، 240و300 دقیقه و برروی تخم در دوزهای 2، 1و5/0 میکرولیتر بر میلی لیتر در زمان های 24، 48و72 ساعت مورد ارزیابی قرار گرفت. بحث و نتیجه گیری: بیشترین دوز اثرگذار بر لاروها 20میکرولیتر بر میلی لیتر بود که پس از 30دقیقه سبب مرگ 100 درصد جمعیت شد. این درحالی است که کمترین دوز اثرگذار 2 میکرولیتر بر میلی لیتر بود که پس از 240دقیقه سبب مرگ 100 درصد جمعیت لاروها شد. همچنین دوز 2 میکرولیتر بر میلی لیتر مانع خروج لارو از تخم ها شد در حالی که دوز 5/0و 1 میکرولیتر بر میلی لیتر تاثیری بر خروج لارو از تخم نداشت. اثر تیمول روی لارو و تخم پشه ی کولکس نشان داد با افزایش غلظرت این ماده موثره، میزان کشندگی افزایش می یابد. لذا پیشنهاد میگردد از تیمول جهت تهیه ی فرآورده ای برای ازبین بردن لارو وتخم پشه های کولکس استفاده شود.کلیدواژه ها
تیمول، کولکس، منوترپنویید، حشره کشمقالات مرتبط جدید
- دانش بوم شناختی سنتی گالش های مازندران در ارتباط با حفاظت از درختان و درختچه -های جنگل های هیرکانی (مطالعه موردی منطقه لفور)
- بررسی اثر ضدباکتریایی دو محصول اسیدیفایر داخلی و خارجی بر روی برخی باکتریهای بیماریزای طیور
- تعیین غلظت عناصر معدنی پرنیاز و کم نیاز در مایع شکمبه ریز کپسوله شده با هیدروکلوئیدهای آلژینات سدیم و کیتوزان
- بررسی امکان کاربرد میکروگانیسم های پروبیوتیک در جیره غذایی به منظور افزایش راندمان تولید در کارگاه های تکثیر و پرورش ماهیان زینتی
- بررسی اثر ضدویروسی عصاره متانولی سرخارگل در کنترل ویروسVZV
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.