عوامل تعیین کننده رکود تورمی در صنایع کارخانه ای ایران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصادی، دوره: 17، شماره: 66
  • کد COI اختصاصی: JR_JOER-17-66_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 526
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدقلی یوسفی

استاد دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

بهمن خادم

دانشجوی دکتری اقتصاد دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

بررسی عوامل تعیین کننده شرایط رکود تورمی در اقتصادایران، هدف مطالعه حاضر است. دراین مطالعه از مدل لوجیت با اثرات ثابت و اطلاعات آماری صنایع کارخانهای ایران طبقه بندی شده در سه گروه مبتنی بر منابع، صنایع با تکنولوزی پایین و صنایع با تکنولوزی متوسط به بالا طی دوره زمانی -1392 1374، تاثیر متغیرهای واردات کالاهای واسطه ای، هزینه نیروی کار، هزینه سرمایه (نرخ بهره بانکی)، نرخ ارز، بهره وری نیروی کار و درآمد نفت بر وضعیت رکود تورمی در صنایع کارخانه ای ایران را مورد بررسی قرار دادیم. صنایعی که کمتر از 50 درصد از ظرفیت اسمی خود را مورد استفاده قرار داده و دارای مازادنیروی کاربیش از 20 درصد باشند و ضریب نسبت سرمایه به تولید آنها از 30 درصدبیشتر باشد به عنوان صنایع مبتلا به رکود تورمی در نظر گرفته شده و به آنها، ارزش یک و سایر صنایع، ارزش صفر داده شده و به عنوان متغیرهای وابسته در مدل درنظر گرفته شدند. نتیجه مطالعه نشاندهنده تاثیر مثبت و از نظر آماری معنی دار همه متغیرها به استثنای بهره وری نیروی کار بر روند رکود تورمی حاکم بر صنایع کارخانهای ایران است. به این ترتیب میتوان گفت که متغیرهای نرخ بهره، نرخ ارز و هزینه کالاهای واسطه ای وارداتی بر عارضه رکود تورمی در صنایع کارخانه ای ایران موثر بودهاند. تاثیر این متغیرها تقریبا در تمام صنایع کارخانه ای ایران مشابه بوده است.

کلیدواژه ها

رکود، تورم، صنایع کارخانه ای ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.