گرایش به مصرف لوازم خانگی ایرانی/خارجی با درنظرگرفتن عوامل اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی تاثیرگذار بر آن

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات نوین کاربردی در مدیریت، اقتصاد و حسابداری، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_NASME-1-1_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 650
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شراره کامرانی

دانشجوی دکتری جامعهشناسی اقتصاد و توسعه – دانشگاه آزاد اسلامی واحد رودهن

افسانه کمالی

دکتری جامعه شناسی – دانشگاه الزهرا

چکیده

صنعت لوازم خانگی به دلیل ارتباط تنگاتنگ با مردم و استفاده از محصولات آن به طور روزمره، از جامعه بسیار تاثیرپذیراست. براین اساس هدف این پژوهش بررسی و شناسایی عوامل موثر بر گرایش مصرف کنندگان به لوازم خانگیایرانی/خارجی و جامعه آماری شامل کلیه خانوارهای ساکن در شهر تهران و افراد بالای 20 سال سه منطقه منتخب درسال 1395 است. روش نمونه گیری، خوشه ای چندمرحله ای بود که طی آن مناطق، بلوک ها، خانوارها و در نهایتپاسخگویان به شیوه کاملا تصادفی انتخاب شدند. ابزار سنجش این پژوهش، پرسشنامه کتبی است که توسط پرسشگرانحرفه ای جمع آوری شده است. اعتبار روایی پرسش ها در دو مرحله پیش آزمون و آزمون نهایی توسط آزمون آلفایکرونباخ مورد بررسی قرار گرفت و داده ها با استفاده از نرم افزار spss مورد تحلیل واقع شد. نتایج نشان داد در کنار متغیرهای زمینه ای سن و قومیت، سرمایه های فرهنگی و اقتصادی و مصرف رسانه ای، بیشترین تاثیر را در گرایشمصرف کنندگان به لوازم خانگی دارند و هرقدر این سرمایه ها و نیز مصرف رسانه ای افزایش می یابند، گرایش به لوازمخانگی خارجی افزایش و با کاهش آنها گرایش به لوازم خانگی ایرانی افزایش می یابد. با افزایش میزان اهمیت بهمزیت های پایه، زیبایی شناختی و رقابتی، گرایش به لوازم خانگی خارجی افزایش می یابد. از دیگر یافته های این پژوهش،جوان بودن جامعه افراد دارای گرایش به لوازم خانگی خارجی و پیربودن جامعه افراد دارای گرایش به لوازم خانگیایرانی است. رابطه بین منش و ذایقه افراد در گرایش آنها به این نوع محصولات نیز در این پژوهش تایید شد. همچنینبیش از یک چهارم جامعه آماری، احتمال ازدواج و تشکیل خانواده داشتند، فلذا طبق یافتههای بدست آمده، خرید لوازمخانگی و برای سه چهارم دیگر امکان خرید مجدد یا تعویض لوازم خانگی وجود دارد.

کلیدواژه ها

لوازم خانگی ایرانی و خارجی، جامعه شناسی مصرف، اقتصاد کشور، توسعه صنعتی و اقتصادی، سرمایه اقتصادی و فرهنگی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.