توسعه مدل کامپیوتری جهت شبیه سازی دراز مدت رسو بگذاری و رسوب شویی در مخازن سدهای جریانی

  • سال انتشار: 1388
  • محل انتشار: هشتمین کنفرانس هیدرولیک ایران
  • کد COI اختصاصی: IHC08_050
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1241
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد هادی رنگین کمان

دانشجوی کارشناسی ارشد عمران آب دانشگاه آزاد اسلامی واحد شوشتر

محمد محمودیان شوشتری

استاد دانشکده مهندسی دانشگاه شهید چمران اهواز

مهدی قمشی

استاد دانشکده کشاورزی دانشگاه شهید چمران اهواز

چکیده

سدهای جریانی سدهای کوچکی هستند که جهت تأمین شرایط خاص ساختگاه در جاهایی که احداث سدهای مخزنی بزرگ امکانپذیر نیست ، در مسیر بعضی از رودخانه ها احداث می گردند. این سدها که ممکن است دریچه دار یا ساده باشند، به دلیل کم بودن حجم مخزن، آب کمی را ذخیره می کنند. مشکل عمده این سدها ، بخصوص در رودخانه های با بار رسوبی بالا، مسئله رسوب گذاری در مخزن است. به منظور رفع این مشکل در حالتی که سدهای جریانی دریچه دار باشند ، با باز کردن کامل دریچه، در مواقع سیلابی می توان شرایط لازم برای رسوب شویی مخزن را فراهم نمود. جهت بررسی عملکرد درازمدت مخزن نیاز به شبیه سازی رسوب شویی و رسو بگذاری در مخزن م یباشد ولی به دلیل اینکه ساخت مدلهای فیزیکی جهت بررسی کارایی عملیات رسوب شویی در بازیابی حجم مفید مخزن کار بسیار پیچیده ای بوده و متحمل هزینه های زیادی می باشد. توسعه مدلهای ریاضی مناسب برای مدل سازی فرآیندهای متوالی رسوب گذاری و رسوب شویی در طول عمر مخزن یک ضرورت به نظر می رسد. در حال حاضر، نرم افزارهای موجود به دلیل تفاوت شرایط شبیه سازی در هنگام رسوب گذاری و رسو بشویی، درسدهای جریانی دریچه دار، قادر به مدل سازی کل دوره آبدهی به صورت پیوسته نمی باشند. بنابراین در این مقاله سعی شده است تا با توسعه یک مدل کامپیوتری و با بهره گیری از GSTARS3 به عنوان یک زیربرنامه، امکان شبیه سازی درازمدت فرآیند رسوب گذاری و رسوب شویی در شرایط مختلف بهره برداری از مخزن با دقت قابل قبول فراهم گردد. در این راستا جهت بیان قابلیت های مدل توسعه یافته ، شبیه سازی فرآیند رسوب گذاری و رسوب شویی در سدهای جریانی دز، در طول عمر مخزن به عنوان یک مطالعه موردی، ارائه شده است.

کلیدواژه ها

مخازن سدهای جریانی، مدل کامپیوتری، رسوب گذاری، رسو بشویی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.