اثر بیوچار تهیه شده از کود مرغی بر فراهمی زیستی و بازیابی فسفر در یک خاک آهکی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 21، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JWSS-21-1_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 485
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مختار زلفی باوریانی

بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

عبدالمجید رونقی

بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

نجفعلی کریمیان

بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

رضا قاسمی

بخش علوم خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شیراز

چکیده

این آزمایش به منظور بررسی اثر کود مرغی و بیوچارهای تهیه شده از آن بر روند فراهمی زیستی و بازیابی فسفر در یک خاک آهکی اجرا شد. تیمارها ترکیبی از چهار سطح فسفر ( 0، 30 ، 60 و 90 میکروگرم در گرم خاک) و پنج سطح ماده آلی (شاهد، کود مرغی و بیوچارهای تهیه شده از آن در دمای 200 ، 300 یا 400 درجه سلسیوس) بود. مواد آلی به میزان 2% وزنی با 400 گرم خاک مخلوط و به مدت 150 روز خوابانده شد. فراهمی زیستی فسفر در خاک در 8 مرحله مختلف از دوره خواباندن اندازه گیری شد. فراهمی فسفر در خاک های تیمار نشده با ماده آلی کمتر بود و با گذشت زمان نیز کاهش یافت. بازیابی فسفر از کود فسفری در ابتدای دوره خواباندن بیشتر از منابع ماده آلی بود اما با گذشت زمان به شدت کاهش یافت. در خاک های تیمار شده با منابع مختلف مواد آلی با گذشت زمان فراهمی زیستی فسفر و بازیابی آن افزایش یافت. کاربرد فسفر به همراه مواد آلی میزان بازیابی فسفر را کاهش داد. به طور کلی سطوح بالای فسفر و منابع ماده آلی بر فراهمی فسفر در خاک اثر منفی نشان داد. بیوچار 300 بیشترین تاثیر را بر تعدیل فراهمی فسفر در خاک داشت.

کلیدواژه ها

فسفر، کود مرغی، بیوچار، خاک آهکی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.