مطالعه کانی شناسی و فرآیندهای اسکارنی شدن در اسکارن مس- آهن آوان،شمال خاور خاروانا، شمال باختر ایران

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-8-2_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 502
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

میرعلی اصغر مختاری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

محمد ابراهیمی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه زنجان، زنجان، ایران

محمدرضا قربانی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران

چکیده

اسکارن مس- آهن آوان در نتیجه نفوذ باتولیت گرانیتوییدی قره داغ به داخل سنگ های کربناته ناخالص کرتاسه بالایی تشکیل شده است. اسکارن آوان متشکل از پهنه های مرمر، اگزواسکارن و اندواسکارن بوده و بخش اصلی آن پهنه اگزواسکارن، است. بررسی های کانی شناسی بیانگر آن است که پهنه اگزواسکارن شامل زیرپهنه های گارنتاسکارن، پیروکسن- گارنتاسکارن و کانهاسکارن است. مهمترین کانی کالکسیلیکاته بی آب در پهنه اگزواسکارن، گارنت و ترکیب آن اوگراندیتی (Ad53-89) است. برخی بلورهای گارنت، منطقه بندی دارد و ترکیب آنها به طرف حاشیه ها به آندرادیت خالص (Ad99) میل می کند. کلینوپیروکسن موجود در زیرپهنه پیروکسن- گارنتاسکارن از نوع دیوپسید (Di75-96) است. زیرپهنه کانهاسکارن از کانه های مگنتیت، هماتیت، پیریت، کالکوپیریت، بورنیت، مالاکیت و گوتیت تشکیل شده است. وجود میزان محدود ولاستونیت در مجموعه کانی شناسی اسکارن آوان، همرشدی بلورهای گارنت و کلینوپیروکسن و نبود هاله واکنشی بین این دو کانی و نبود بافتهای جانشینی نشاندهنده آن است که این کانیها به صورت همزمان در محدوده دمایی 600 -430œC و فوگاسیته اکسیژن بیشتر از 10-26 تشکیل شده اند.

کلیدواژه ها

کانی شناسی، اسکارن مس- آهن، باتولیت قره داغ، آوان، خاروانا، آذربایجان خاوری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.