ترکیب سیالات گرمابی در کانسار مس پورفیری کهنگ (شمال شرق اصفهان)با کمک داده های کانه نگاری، سیالات درگیر و ایزوتوپ های پایدار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی اقتصادی، دوره: 8، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_ECONG-8-2_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 584
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سلیمه سادات کمیلی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

محمود خلیلی

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

هوشنگ اسدی هارونی

دانشکده مهندسی معدن، دانشگاه صنعتی اصفهان، اصفهان، ایران

هاشم باقری

گروه زمین شناسی، دانشکده علوم، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران

چکیده

کانسار مس پورفیری کهنگ در شمال شرق اصفهان و بر روی کمربند آتشفشانی ارومیه- دختر واقع شده است. این کانسار در ارتباط با استوکهای گرانیتوییدی میوسن است که بهدرون سنگ های آتشفشانی و آذرآواریهای ایوسن تزریق شده است. رخداد سه پهنه دگرسانی اصلی شامل دگرسانی فیلیک (سرسیت، کوارتز، پیریت)، آرژیلیک (کایولینیت، ایلیت، ژاروسیت، تورمالین) و پروپیلیتیک (کلسیت، کلریت و اپیدوت) در این منطقه به تاثیر سیالات گرمابی در منطقه اشاره دارد. زونها و کانیهای تشخیص داده شده در منطقه شامل سه زون اکسید (هماتیت، گوتیت، ژاروسیت، مالاکیت و آزوریت)، غنی شده سوپرژن (کالکوپیریت، کالکوسیت و کوولیت) و هیپوژن (کالکوپیریت، پیریت و مگنتیت) است. بررسیهای سیالات درگیر نشان میدهد که تزریق توده مولد کانهزایی در منطقه کهنگ در چندین فاز مختلف انجام شده که هر کدام باعث ایجاد سیالات مولد کانه زایی خاص خود شد هاند. یکی از این سیالات با دمای میانگین 330˚C و شوری بیش از 26 تا 47 درصد وزنی NaCl باعث رخداد دگرسانی فیلیک در منطقه کهنگ شده است. میزان مقادیر ایزوتوپی اکسیژن برای نمونه های کوارتز بررسی شده از 8/79 تا 10/1 ‰ در تغییر است. مقادیر δ18O محاسبه شده برای سیالاتی که در تعادل با این نمونه ها بوده اند، 2/9 تا 4/2 ‰ است. دامنه تغییرات ترکیب ایزوتوپی هیدروژن در نمونه های کوارتز گرمابی کانسار کهنگ از -115/5 تا -62 ‰ است؛ در حالیکه این نسبت در نمونه اپیدوتی معادل -75/3 ‰ بوده و میزان δD محاسبه شده برای سیالاتی که باعث دگرسانی پروپیلیتیک شده اند، - 43 ‰ است. به طور کلی بررسی ایزوتوپ های پایدار در سیستم مس پورفیری کهنگ مشابه با سایر سیستم های مس پورفیری جهان، اختلاط آبهای جوی و ماگمایی در بخشهای حاشیه ای کانسار کهنگ (منطبق بر پهنه پروپیلیتیک) را تایید میکند.

کلیدواژه ها

سیالات درگیر، ایزوتوپ های پایدار، مس پورفیری، کانسار کهنگ، کمربند آتشفشانی ارومیه- دختر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.