بررسی آلودگی ناشی از فعالیتهای صنایع عمده غرب بندرعباس (پالایشگاه – توانیر- اسکله فولاد)با تاکید بر اندازه گیری غلظت فلزات سنگین در رسوبات ساحلی

سال انتشار: 1386
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 2,895

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NCEH10_124

تاریخ نمایه سازی: 25 مرداد 1388

چکیده مقاله:

امروزه آلودگی محیط زیست و خطرات ناشی از افزایش بار آلودگی که بر اثر پیشرفت تکنولوژی و صنعت به وجود آمده ،جوامع انسانی را تحت تاثیر خود قرار داده و بر نگرانی انسانها افزوده است . در این میان آلودگی دریاها به فلزات سنگین به علت اثرات سمی در محیط از اهمیت خاصی برخوردار است . در غرب بندرعباس و در محدوده بین اسکله شهید باهنر تا کشتی سازی خلیج فارس صنایع متعددی قرار دارند که بعضی از این صنایع پسابهای صنعتی خود را وارد ساحل منطقه میکنند. ، ورود نفتکشها به این منطقه ،تخلیه و بارگیری و صنایع کشتی سازی و پالایش نفت و صنایع دیگر جملگی نقش مهمی در آلوده کردن محیط غرب بندرعباس دارند . دراین مطالعه هم که به اندازه گیری مقدار غلظت فلزات سنگین در ساحل غرب بندرعباس پرداخته 11 ایستگاه را در منطقه و از محدوده 2 کیلومتر مانده به نیروگاه توانیر بندر عباس تا غرب اسکله پالایش نفت انتخاب گردید ، به طور کلی 4 ترانسکت عمود بر ساحل در محدوده منطقه مورد مطالعه تعیین که فاصله هر ایستگاه از هم در حدود یک کیلومتر بوده و از هر ایستگاه نمونه رسوب جهت بررسی و اندازه گیری فلزات سنگین شامل کادمیوم ،سرب ،روی، نیکل ، مس و آهن برداشته و به آزمایشگاه محیط زیست هرمزگان انتقال داده شد. و بعد از آماده سازی ، نتایج با دستگاه جذب اتمی قرائت گردیدو با توجه به داده های بدست آمده میزان 4 عنصر آهن ،روی،سرب ،کادمیوم از مجموع 6 عنصر اندازه گیری شده بالاتر از حد استانداردهای جهانی اعلام گردید . با توجه به مقایسه داده های بدست آمده با اندازه گیری انجام شده در دیگر نقاط خلیج فارس نیز به این نتیجه رسیدیم که فلزات سرب ، مس ، آهن ، روی از دیگر نقاط خلیج فارس بالاتر بوده اند. ضریب همبستگی نیز نشان داد نیکل و روی دارای منشاءیکسانی هستند و فلزات آهن ،سرب و نیکل هم همبستگی بسیار ضعیفی دارند . با توجه به بررسی های انجام شده نهایتاً منشاءفلزات سنگین منطقه غرب بندرعباس شامل آهن ،سرب ،کادمیوم،مس،نیکل از ساحل وفلز روی منشاً زمین شناختی تشخیص داده شد.

کلیدواژه ها:

پساب- فلزات سنگین- غرب بندر عباس-رسوبات

نویسندگان

ماشاالله مریدی

فوق لیسانس مهندسی محیط زیست – گرایش آب و فاضلاب ، مرکز بهداشت استان هر

محسن دهقانی

آلاینده های دریائی محیط زیست –معاون پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی واحد

نیما پوررنگ

محیط زیست رئیس آزمایشگاه پژوهشکده شیلات ایران PHD

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • عباسپور .م (1371) _ مهندسی محیط زیست، جلد اول، دانشگاه ...
  • همدان . 8 الی 10 آبان ماه 1386 ...
  • شمسی پور، سیاوش - مجموعه مطالب تهیه شده بر اساس ...
  • آر-بی-کلارک (1379) آلودگی دریا - ترجمه محمد علی زاهد، زینب ...
  • ضوابط و استانداردهای زیست محیطی (1378)، معاونت امور محیط زیست ...
  • بولتن علمی پژوهشی (پاییز 1384)، اداره کل حفاظت محیط زیست ...
  • Pourang, N., A. Nikouyan & J. H. Dennis (2005). Trace ...
  • نمایش کامل مراجع