مطالعه تطبیقی الگوی معماری کاخ ها و خانه های اشرافی ساسانیان

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: اولین همایش ملی خانه ایرانی
  • کد COI اختصاصی: IRANHOUSE01_008
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 854
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

تابان قنبری

استادیارگروه معماری/موسسه آموزش عالی حافظ شیراز/ایران

زهرا قربانی دهنوی

دانشجوی کارشناسی ارشدمعماری,دانشکده فنی و مهندسی آموزش عالی حافظ شیراز,ایران

چکیده

از دوره ی ساسانیان بناهای متعددی شناخته شده که اغلب آن ها به کاخ مشهورند. هدف اصلی این مقاله شناخت کیفیت زندگی دردربارساسانیان ودرک معماری ای است که برای این نوع زندگی پدید آمده است. برای رسیدن به این مقصود، از یک سو نقشه های معماری کاخ ها را تحلیل و از سوی دیگر مستندات تاریخی بررسی شده است. روش تحقیق مقاله تفسیری - تاریخی و تحلیل تطبیقی آرایش معماری است. پرسش های اصلی آن درباره ی چگونگی تاثیر آیین های مذهبی و تشریفاتی بر معماری ساسانیان، شناخت عرصه های سکونتی آ نها، کیفیت زندگی درون کاخ ها، و درک عناصر اصلی و آرایش معماری کا خها و خانه های اشرافی آن دوره است. برای این منظور، نخست، مراسم آیینی در دربار ساسانیان بررسی شده است تا بدانیم چه نسبتی میان آن ها برقرار بوده است . در بخش آخر مقاله شماری از بناهای دوره ی ساسانیان را که براساس اسناد به کاخ یا خانه بودن آ نها اطمینان بیشتری است، بررسی شده است و ازاین رواین مقاله در پی آن است که به ویژگی های اصلی معماری آن ها پی ببرد و نیز با یک دیگر مقایسه نماید. در پایان مشخص شد که مهم ترین خصوصیات آن ها نامتقارن بودن ساختار هندسی، جدایی بخش اندرونی و بیرونی، تنوع فضایی فراوان، وجود نمازخانه ی خصوصی، و نقش مهم ایوان در سازمان فضایی مجموعه است. ازدیگرنتایج مهم این تحقیق شناسایی سه گونه کارکرد درکاخ های ساسانیان است که زندگی تشریفاتی، خصوصی ومذهبی رادربرمی گیرد.

کلیدواژه ها

الگوی معماری، کاخ ها، خانه های اشرافی، مراسم آیینی ساسانیان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.