مدلسازی و کنترل یک حلقه ترافیکی با استفاده از سیستم خطی مکس-پلاس و اعمال آن بر خط 1 متروی تهران

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین کنفرانس بین المللی پیشرفت های اخیر در مهندسی راه آهن
  • کد COI اختصاصی: ICRARE05_134
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 417
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بیژن معاونی

دانشیار، دانشگاه علم و صنعت ایران

رضوان توکلی

دانشجوی کارشناسی ارشد ، دانشگاه علم و صنعت ایران

محمدعلی صندیدزده

دانشیار، دانشگاه علم و صنعت ایران

چکیده

همراه با رشد سریع جمعیت شهری و توسعه ی شهرها، عامل مهمی که در ابعاد گوناگون زندگی انسانها موثر بوده و موردتوجه قرار میگیرد،حمل ونقل ترافیک است. در سالهای اخیر راهکار جدید اقتصادی و کارای مقابله با ازدحام در خیابانهای شهری خصوصا در قسمتهای تجاری، به کارگیری سامانه های تندرو ازجمله خطوط مترو است که در آن قطارها بر اساس جداول زمانبندی حرکت میکنند. این خطوط همواره در معرض اغتشاشات ناخواسته همانند تاخیر زمانی قرار میگیرند که بروز این اغتشاشات در سیستم موجب انحراف از جدول زمان بندی، بروز تاخیر و نارضایتی مسافران میشود. کنترل خودکار ترافیک به منظور کاهش اثر اغتشاشات در این سیستمها به کار گرفته میشود. در این مقاله بهمنظور ارایه مدل مناسب برای سیستم ترافیکی، ابتدا به معرفی سیستمهای گسسته پیشامد مکس-پلاس1 میپردازیم و در ادامه با ارایه فرمولاسیون و مدلی جدید در جبر مکس-پلاس و اعمال آن مدل بر خط 1 مترو تهران، نحوه انتشار تاخیر را در شبکه را بررسی میکنیم. در آخر نیز با اعمال الگوریتم بر مدل پیشنهادی نحوه جبران تاخیر در سیستم را شاهد خواهیم بود.

کلیدواژه ها

کنترل اتوماتیک ترافیک، سیستم های گسسته پیشامد، سیستم های خطی مکس-پلاس، مدل سازی، الگوریتم ژنتیک، بازیابی تاخیرزمانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.