تحلیل روند و پهنه بندی پارامترهای کیفی منابع آب سطحی دشت نیشابور

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: یازدهمین کنگره ملی پیشگامان پیشرفت
  • کد COI اختصاصی: KPIP11_206
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 539
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سجاد باقری

راهنما مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی، پژوهشکده آماد، فناوری دفاعی و پدافند غیرعامل

عباس علی پور

ناظر تخصصی مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی، پژوهشکده آماد، فناوری دفاعی و پدافند غیرعامل

احسان علی پوری

مشاور مرکز تحقیقات راهبردی دفاعی، پژوهشکده آماد، فناوری دفاعی و پدافند غیرعامل

ایمان شیروانی سارویی

دانش آموخته کارشناسی ارشد اکوهیدرولوژی دانشگاه تهران

چکیده

آگاهی از تغییرات دبی رودخانه و به دنبال آن تغییرات پارامترهای کیفیت آب آن میتواند کمک شایانی به مدیریت و برنامه ریزی منابع آب نماید. با توجه به اهمیت منابع آب سطحی برای مصارف مختلف در دشت نیشابور، ضروری است تا درک صحیحی از کیفیت این منابع و شناخت عوامل تاثیرگذار بر آن صورت گیرد. آزمون ناپارامتری من کندال، یکی از روشهایی است که برای بررسی روند تغییرات در یک سری زمانی مورداستفاده قرار میگیرد. در این تحقیق آزمون من کندال برای تعیین روند به کار گرفته شده است. جهت بررسی روند در این دشت از اطلاعات 29 ساله (1365-1393) چهار ایستگاه هیدرومتری مجموعه دورود، طاغون، دیزباد و اریه استفاده گردید. تهیه نقشه های پراکندگی و ادغام آنها توسط روشهای آمار فضایی و سیستم های اطلاعات جغرافیایی (GIS) در گرایشهای مختلف جغرافیا نقش ویژهای یافته و روش کریجینگ ازجمله مدلهای پرطرفدار در این زمینه میباشد. ازآنجاییکه این روش تفاوتهای عمدهای با سایر روشها دارد؛ بنابراین در این مقاله مدل کریجینگ در درونیابی مورداستفاده قرارگرفته است. جهت پهنه بندی پارامترهای کیفی از اطلاعات کیفی سال 1385 که شامل 9 ایستگاه بوده استفاده گردیده است. نتایج روند یابی پارامترهای کیفی آب با استفاده از آزمون ناپارامتریک من کندال نشان داد که ایستگاه های طاغون و اریه نسبت به ایستگاههای دیزباد و مجموعه دورود دارای روند بیشتری بوده و پارامترهای کیفی آنها تغییرات بیشتری داشته است. همچنین نتایج پهنه بندی پارامترهای کیفی دشت نشان داد غیر از پارامتر بیکربنات در باقی پارامترها قسمتهای شرق و شمال شرق دشت دارای وضعیت مطلوبتری به لحاظ پارامترهای کیفی بوده و قسمتهای شرق و جنوب شرقی ازلحاظ پارامترهای کیفی وضعیت نامطلوبتری داشته اند.

کلیدواژه ها

تحلیل روند، دشت نیشابور، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، پارامترهای کیفی، پهنه بندی آب سطحی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.