توسعه بنادر و شهرهای بندری در سواحل مکران عامل توسعه جنوب شرق کشور

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: نهمین کنگره انجمن ژئوپلیتیک ایران و اولین همایش انجمن جغرافیا و برنامه ریزی مناطق مرزی ایران
  • کد COI اختصاصی: GEOPOLITICS09_084
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 1760
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

شمس الدین شکری

دکترای جغرافیای سیاسی، مدرس دانشگاه فرهنگیان ایلام،

عبدالرضا فرجی راد

استاد و مدیر گروه جغرافیای سیاسی، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات

فاطمه محمدزاده

دبیر مدارس شهر ایلام

فاطمه محمدزاده

دبیر مدارس شهر ایلام

چکیده

کرانه های دریای عمان در بخش ایرانی آن که عموما به نام کرانه های مکران شهرت دارد، از میناب بندر عباس در تنگه هرمز تا خلیج گواتر در مرز پاکستان را شامل می شود. این بخش که دارای جلگه های ساحل ی با پهنا ی متفاوت است، از جهات بندرگاهی، صیادی، کشاورزی، گردشگری، مواد معدنی، اکولوژیکی و ژیوپلیتیکی حایز اهمیت می باشد. از مجموع 26 بندر سواحل مکران، تنها چابهار با داشتن چهار اسکله جهت پهلو گرفتن کشتی های بزرگ و عمق مناسب از اهمیت ویژه ای برخوردار است و این بندر دارای راه های ارتباطی آسفالته به سمت زاهدان و ایرانشهر و جاسک می باشد . در واقع ، سواحل جنوب کشور سواحل مکران کلید توسعه شرق کشور هستند. توجه به امر توسعه فیزیکی وکمی مناطق آزاد هم در ا یجاد اشتغال تاثیر داشته و هم سبب جذب جمعیت بومی منطقه شده و از طرف دیگر، تمرکز جمعیت را به همراه خواهد داشت . استراتژی توسعه محور جنوب شرق به عنوان یکی از مهمترین استراتژی های توسعه کشور، در صورت استفاده از فرصت ها و ظرفیت های مکانی سواحل، می تواند روند توسعه همه جانبه استان های همجوار را نیز تس ریع کند . این پژوهش از نظر هدف، از نوع علمی کاربردی و بر اساس ماهیت و روش به صورت توصیفی تحلیلی بوده و برا ی جمع آور ی و نگارش مطالب این پژوهش بیشتر از منابع کتابخانه ای، اسنادی، میدانی و اینترنتی استفاده شده که با شناسایی امکانات و توانمندی های منطقه، به راهکار های مناسب جهت ارتقای بنادر و ترانزیت و توسعه شهر های ساحلی و بندری منطقه که زمینه امنیت و توسعه شرق کشور هستند، پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

ژیوپلیتیک، ترانزیت سرزمین ملی، شهرهای بندری، سواحل مکران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.