سال انتشار: 1395
محل انتشار: همایش ملی باستان شناسی و هنر سفال و سفالگری
کد COI مقاله: BASTANSHENASI01_049
زبان مقاله: فارسیمشاهده این مقاله: 300
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 15 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله سیر تحول و تطور کاشی و کاشی کاری در معماری اسلامی مراغه
چکیده مقاله:
هنر کاشی کاری یکی از ویژگی های خاص هنر و معماری ایرانیان در دوران اسلامی است. این هنر که در تزیین مساجد ، مدارس ، مقبره ها و کاخ ها به کار می رفت به طور مستقیم با جریان زیبا شناختی عنصر رنگ در معماری ارتباط داشت و بزرگترین دست آورد ایران در زمینه تزیینات معماری به شمار می آمد . رنگ روی کاشی از نیمه دوم دوره سلجوقی به جمع تزیینات معماری میپیوندد و مهمترین تحول در استفاده از بدل چینی با قطعات ریز کاشی روی سطح دیوار ها محسوب می گردد . استفاده از قطعات کوچک کاشی تراشیده نخست در آغاز سده دوازدهم در مراغه پدیدار شد و امکان استفاده از ترکیب واحد های ظریف کوچک کاشی را به جای کاشی های بزرگ رنگی یک پارچه خاطر نشان ساخت .این شیوه کاشی معرق به طور مداوم رشد کرد تاآن که مقارن سده پانزدهم به حد وفور رسید پوپ، 1385، . 165 اولین بار در معماری اسلامی ایران نمونه هایی از این پدیده را در شبستان سرپوشیده گنبد خاکی مسجد جامع اصفهان و گنبد سرخ مراغه می بینیم .رنگ لعابی به کار برده شده منحصر به رنگ فیروزه ای است که قدیم ترین نمونه آن را روی جبه ه اصلی شمال گنبد سرخ در یک زمینه متضاد از آجر استفاده شده است. در اواخر دوره سلجوقی در گنبد کبود مراغه که تاریخ آن 593 ه.ق است تکامل کاشی کاری به مرحله ای رسیده بود که باریکه های کاشی در زمینه گچی قرار داده می شد و از آن طرح مفصل و پیچیده تشکیلمی گردید ویلبر، 1365، 91 کاشی کاری گنبد سرخ مراغه اگرچه بصورت محدود برای اولین بار در بین طاق نمای مدخل و روی بدنه ستون های چهار گوشه به کار رفته است ولی مقدمه تجلی هنری بزرگ است . بنابراین گنبد سرخ مرحله مهمی از معماری را نشان می دهد و آن آغاز پیدایش کاشی کاری در تزیین خارجی بناهاست. و در واقع می توان آن را یکی از خصوصیات سبک آذری قرون میانی اسلاممحسوب نمود که توانسته است برخلاف دیگر خصوصیات مکتب معماری برج مقبره های آذربایجان تاثیر مستقیم و الهام بخش در ساختار تزیینی ابنیه دیگر نقاط ایران داشته باشد. آجر و کاشی های لعاب دار استفاده شده در قسمت فوقانی قوس پیشانی مدخل این بنا به رنگ فیروزه ای و در طرح بسیار زیبای هندسی نمایش داده شده است شکل . 1a شاید کاربرد این رنگ به دلیل علاقه سلاطین سلجوقی قبایل ترک به رنگ آسمان باشد، بر اساس نظرات محققین همچون غلامعلی حاتم آن ها سقف چادر های خویش را به رنگ آبی در می آوردند .
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
کد یکتای اختصاصی (COI) این مقاله در پایگاه سیویلیکا BASTANSHENASI01_049 میباشد و برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/731600/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:همتی ارقون، توحید،1395،سیر تحول و تطور کاشی و کاشی کاری در معماری اسلامی مراغه،همایش ملی باستان شناسی و هنر سفال و سفالگری،میانه،https://civilica.com/doc/731600
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1395، همتی ارقون، توحید؛ )
برای بار دوم به بعد: (1395، همتی ارقون؛ )
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- بررسی چگونگی همزیستی درون و بیرون در بناهای گنبد سرخ و کبود مراغه
- زیبایی شناسی و تجزیه و تحلیل ساختاری قالیهای تصویری_روایی قاجار و پهلوی اول
- بررسی تطبیقی نمادهای زنانه در موتیف های فرش قشقایی و قفقاز
- بررسی و مطالعه عناصر و آرایه های تزینی در گنبد کبود و غفاریه مراغه
- نقش غیاث الدین نقشبندی یزدی در تاریخ نساجی ایران
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- مثنی و معدود در ایرانی میانه و نو
- نگاهی اجمالی به تعداد سکه های به دست آمده از کاوشهای فرانسویان در محوطه های بردنشانده و سرمسجد با تکیه بر مجموعه M.D.P
- دیاژنز یا تغییر ملکولی اجساد باستانی پس از مرگ، مطالعه موردی گورستان باستانی لما
- تحلیل جامعه شناختی آنتولوژیکال شدن روایت های باستان گرایی در دوره معاصر
- خوانش گفتمانی نقشمایه های ایرانی در سه نگاره از صادق تبریزی باتاکید بر نوگرایی در هنرایران
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.