جیوه در هوای شهر تهران
محل انتشار: اولین همایش آلودگی هوا و اثرات آن بر سلامت
سال انتشار: 1384
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 7,168
فایل این مقاله در 6 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
NAP01_033
تاریخ نمایه سازی: 24 بهمن 1384
چکیده مقاله:
از دید صاحب نظران و افراد متخصص محیط زیست آلاینده های حاصل از سوخت بنزین اتومبیل ها و سایر سوختهای وسایل نقلیه پنهان نیست. جیوه یکی از آلاینده های سمی است که کمتر در مورد آن مطالبی در روزنامه ها و همایشها ارائه شده است. جیوه به راحتی از طریق هوا، خاک و آب به صورت یون جیوه یا بخار جیوه جابجا می شود. خطرات زیست محیطی جیوه حاصل از سوخت اتومبیلها (بنزین) در هوا از مجموع کلیه آلاینده های دیگر که از اتومبیلها و صنایع یک شهر حاصل می شود، بیشتر است زیرا غلظت مجاز جیوه در آب شرب طبق استاندارد محیط زیست آمریکا (EPA) یک میلیگرم در متر مکعب (1PPb) و در هوا 1/0 میلیگرم در متر مکعب می باشد. یکی از دلایل عدم توجه به اهمیت آلایندگی جیوه احتمالا به علت عدم توانایی در اندازه گیری با استفاده از دستگاههای Atomic-Absorption-Spectroscopy برای تعیین مقدار جیوه با دقت 1PPb در آزمایشگاههای تحقیقاتی و بیمارستانها می باشد. در بخش اول این مقاله مقدار جیوه ای که براساس استاندارد EPA و به مدت یک سال می تواند وارد هوای شهر تهران شود با جیوه حاصل از سوخت بنزین حداقل یک میلیون اتومبیل در شهر تهران در مدت یک سال مقایسه شده است. در این مقایسه علاوه بر جیوه موجود در بنزین که وارد هوای شهر تهران می شود جیوه حاصل از سوخت نفت سفید و گازوئیل را باید به آن اضافه نمود و تنها مقایسه جیوه حد مجاز توصیه شده در استاندارد سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا (EPA) با جیوه ای که از طریق سوخت اتومبیلها وارد هوای شهر می شود بیانگر شدت آلودگی هوای شهر تهران است.
در بخش دوم مقاله یکی از کانونهای تولید جیوه به صورت گاز توسط واحدها و یا کارخانجات تولید گاز کلر و انتشار آن مخلوط با گاز هیدروژن خروجی در دمای حدود 70 درجه سانتیگراد مورد بحث و بررسی قرار گرفته است که در حال حاضر این واحدها از طرف سازمان محیط زیست به دلیل آلودگی با جیوه تهدید به تعطیلی شده است و استحصال – استخراج این جیوه گازی در دمای محیط با حلال ارزان و بهداشتی و در دسترس توسط نویسندگان این مقاله به این واحدها توصیه می گردد. این طرح می تواند الگویی برای نمونه های مشابه در شهرهای دیگر باشد و در کارگاههای آینه کاری، باطری سازی و کلیه صنایع آلاینده در ارتباط با جیوه برای استحصال یا حذف جیوه گازی از اتمسفر هوا به کار رود.
در این مقاله گاز سوز کردن اتومبیلها برای کاهش جیوه هوا، مونیتورینگ دائمی و آزمایش روزانه مقدار جیوه گازی در هوای شهر تهران و نیز جیوه در آب آشامیدنی، نشانه های حضور جیوه در بدن انسان (با اندازه گیری جیوه خون و ادرار) و در نتیجه ضایعات آن بر قلب – عروق خونی، توصیه شده است.
کلیدواژه ها:
جیوه در نفت – منابع جیوه گازی در شهرها – ضایعات حاصل از استنشاق بخار جیوه
نویسندگان
عسگر هوفر
استاد گروه مهندسی شیمی دانشکده فنی دانشگاه تهران
حمیدرضا هنری
عضو هیئت علمی گروه مهندسی بهداشت محیط دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پز
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :