راهکاری در حل منازعه (لیوتار و هابرماس) در مورد (زبان و اجماع عمومی)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه حکمت و فلسفه، دوره: 12، شماره: 47
  • کد COI اختصاصی: JR_WPH-12-47_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 396
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

هادی آجیلی

دانشیار دانشگاه علامه طباطبایی

محسن سلگی

دانشجوی دکتری اندیشه سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

ژان فرانسوا لیوتار، متاثر از لودویگ ویتگنشتاین و نظریه بازی های زبانی قایل به اصالت تکثر و تفاوت می شود. اما یورگن هابرماس به دنبال اجماع عمومی و سیطره کلیتی اندام وار بر جامعه است؛ هدفی که از نگاه ساختارگرایانه سوسوری به زبان توشه گیری می کند. این مقاله کوشیده است تا با نقد نگاه رادیکال لیوتار و نیز تفسیر وی از بازی های زبانی و سپس نقد هابرماس،با تعدیلاتی در نظریات این دو فیلسوف، به دیدگاهی بینابین میان آن دو برسد. در این رهگذر، بهره گیری از میانجی شانتال موفه، نظریه پیکارگرایی اجماعی،چالرز تیلور، ایده چندفرهنگ گرایی، به عنوان دو فیلسوف متاثر از ویتگنشتاین، مسبب تحقق آشتی آفرینی این مقاله میان دو دیدگاه لیوتار و هابرماس شده است. سوال اصلی این است که چه نسبتی میان تلقی ویتگنشتاینی از زبان و تلقی ضدویتگنشتاینی از زبان و اجماع عمومی وجود دارد فرضیه (مدعا) اصلی می گوید که این نسبت، ملازمه نیست.

کلیدواژه ها

اجماع، چندفرهنگ گرایی، پیکارگرایی اجماعی، کثرت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.