نقد و بررسی نظریه ((معلمان به عنوان روشنفکران تحول افرین)) از منظر هنری ژیرو

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهش های کیفی در برنامه ریزی درسی، دوره: 1، شماره: 4
  • کد COI اختصاصی: JR_QRIC-1-4_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 2955
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمداله محمدی

دانشجوی دکتری فلسفه تعلیم و تربیت، دانشگاه تهران، تهران، ایران

احسان اکرادی

دکتری آموزش عالی، دانشگاه علامه طباطبایی، تهران، ایران

چکیده

هدف این پژوهش بررسی نظریه ((معلمان به عنوان روشنفکران تحول آفرین)) به عنوان یکی از مدلهای مهم در تبیین نقش معلم در تعلیم و تربیت رسمی و همچنین ساماندهی نظام تربیت معلم است. برای رسیدن به این هدف، از روش کیفی تحلیل مفهومی از نوع ((ارزیابی ساختار مفهوم)) بهره گرفته شده است و سعی بر آن است که این نظریه به عنوان یک ساختار مفهومی مورد بررسی قرار گیرد. لذا در ابتدا سعی میشود تا مبانی نظری این دیدگاه مورد بررسی قرار گیرد و در ادامه کفایت آن به عنوان یک نظریه سازوار در زمینه علوم تربیتی مورد سنجش قرار گیرد. نتایج نشان میدهد که در این نظریه، معلمان دارای نقش سیاسی و اخلاقی مهمی هستند و وظیفه دارند تا برای تحقق دموکراسی و جامعه مدنی پویا تلاش کنند. آنها باید اهداف، محتوا، روشها و فناوریهای تدریس را به سوال بکشند و با نگاهی انتقادی به آن بنگرند. معلمان همچنین باید از مطالعات فرهنگی و سواد سیاسی غنی برخوردار باشند. آنها باید فرصتی برای همه دانش آموزان ایجاد کنند تا بتوانند فرهنگ و تاریخ بومی خود را در کلاس درس به گفت و گو بگذارند و از این طریق تدریس را به زندگی و فرهنگ خود ارتباط دهند. این نظریه در کنار داشتن پتانسیل هایی برای طرحریزی تعلیم و تربیت انتقادی و توانمندساز، با کمبودهایی هم مواجه است: بی توجهی به بعد عاطفی و معنوی در تعلیم و تربیت و کاستن تعلیم و تربیت به تربیت سیاسی، گرایش دوقطبی و همچنین نگاه بدبینانه از جمله این کمبودها هستند.

کلیدواژه ها

معلم، تعلیم و تربیت انتقادی، هنری ژیرو، تربیت معلم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.