فرهنگ عامه در اشعار محتشم کاشانی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: فصلنامه مطالعات ادبیات، عرفان و فلسفه، دوره: 3، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_SLMP-3-2_003
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 448
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

راضیه محمدعلی نژاد

دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد زبان و ادبیات فارسی، دانشگاه پیام نور مرکز یزد

سیدمحمدباقر کمال الدینی

استاد راهنما و دانشیار دانشگاه پیام نور مرکز یزد

چکیده

فرهنگ عامه، تجربیات و تفکرات بشر در طول قرون و اعصار باشد که در متن زندگی مردم در هر دوره جاری است و ریشه د گذشته های دور دارد. فرهنگ مردم هر ملتی در شرایط مختلف سیاسی اجتماعی و مذهبی از بسامد واژگان خاص آن مملو و مشحون است، زیرا که ادبیات آیینه ی تمام نمایی است که شیوه ی تفکر یک ملت را در هر بره به خوبی هویدا می سازد. باورها و معتقدات مذهبی و دینی و عامیانه یکی از این عناصر است که در ادبیات دوران حکومت صفویه بسیار بروز یافته است. شعر دوران صفوی و به ویژه اشعار خداوند مرثیه سرایان محتشم کاشانی منبع مستندی برای بحث و بررسی پیرامون فرهنگ عامه و فولکلور بخصوص از دیدگاه اشارات و کنایات مذهبی است. از آنجایی که محتشم کاشانی در سبک و سیاق سخنوری به شاعران سبک پیش از خود بیشتر ماند تا سبک صفوی، نوآوری های سبکی او از جهت توجه به فولکلور بیشتر در حیطه ی امور دینی است و در انعکاس دیگر باورهای عامیانه به شیوه ی معمول عمل کرده است.

کلیدواژه ها

محتشم کاشانی، عصر صفوی، فرهنگ عامه و فولکلور

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.