بررسی رابطه علیت بین انتشار آلودگی و رشد اقتصادی (مطالعه موردی: کشورهای صادرکننده نفت)

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشنامه اقتصاد انرژی ایران، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IEER-1-2_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 532
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

جاوید بهرامی

استادیار دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

ناصر خیابانی

استادیار موسسه عالی آموزش و پرورش مدیریت و برنامه ریزی

مرتضی قاضی

کارشناس ارشد علوم اقتصادی دانشکده اقتصاد دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

مطالعات تجربی روی منحنی کوزنتس محیط زیستی (EKC)، وجود داشتن یا وجود نداشتن یک رابطه به شکل U برعکس بین سطح آلودگی و سطح درآمد را مورد بررسی قرار می دهند. به طور معمول، آنچه که در الگوهای EKC به عنوان پیش فرض در نظر گرفته می شود آن است که رابطه بین درآمد سرانه و انتشار آلودگی، تنها یک رابطه علیت یک طرفه از درآمد به تغییرات محیط زیستی است و عکس آن درست نیست. اکنون دیگر اعتبار و صحت این پیش فرض مورد پرسش قرار گرفته است. می توان این ادعا را مطرح نمود که ممکن است ماهیت و جهت علیت بین رشد اقتصادی و انتشار آلودگی، بسته به این که کشورها در چه مرحله ای از توسعه و پیشرفت قرار دارند. از یک کشور به کشور دیگر متفاوت باشد. در این تحقیق به بررسی تجربی رابطه علی رشد اقتصادی و انتشار آلودگی، مبتنی بر آزمون دو مرحله ای علیت گرانجری بین درآمد سرانه و انتشار سرانه در اکسید کربن، در کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه صادر کننده نفت در دوره زمانی 2005-1970 پرداخته شد. نتایج نشان داد که در حالت همگنی کوتاه مدت و بلند مدت و همچنین حالت ناهمگنی کوتاه مدت و همگنی بلند مدت، رابطه علیت کوتاه مدت یک طرفه از درآمد به انتشار و در بلند مدت رابطه علیت قوی دو طرفه بین انتشار و درآمد وجود دارد. افزون بر این، در حالت همگنی کوتاه مدت و ناهمگنی بلند مدت، رابطه علیت دو طرفه بین انتشار و درآمد در کل پانل برقرار است. آزمون های علیت تک کشوری، یعنی حالت ناهمگنی ضرایب کوتاه مدت و بلند مدت نیز نشان می دهند که جهت علیت بلند مدت و کوتاه مدت در کشورهای صادر کننده نفت متفاوت است که علت این مسیله می تواند تفاوت های ساختاری و اقتصادی این کشورها باشد.

کلیدواژه ها

انتشار دی اکسید کربن، رشد اقتصادی، علیت پانلی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.