تعیین پهنه های حساس به وقوع لغزش با استفاده از روش آنتروپی شانون (مطالعه موردی : حوضه آبخیز چهاردانگه استان مازندران)
- سال انتشار: 1396
- محل انتشار: فصلنامه جغرافیا و مخاطرات محیطی، دوره: 6، شماره: 22
- کد COI اختصاصی: JR_GEH-6-22_010
- زبان مقاله: فارسی
- تعداد مشاهده: 511
نویسندگان
دانشجوی دکتری ژیومورفولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشیار ژیومورفولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران
دانشیار علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، ساری، ایران
استادیار علوم و مهندسی آبخیزداری ، دانشگاه شیراز، ایران
چکیده
زمین لغزش، یکی از مهمترین خطرات ژیومورفولوژیکی با خسارات اکولوژیکی و اقتصادی قابل توجه است. منطقه مورد مطالعه به دلیل شرایط فیزیوگرافی و آب و هوایی از مناطق حساس و در معرض خطر زمین لغزش محسوب می گردد. پژوهش حاضر با هدف تعیین عرصه های حساس به وقوع زمین لغزش با استفاده از شاخص انتروپی شانون در حوزه آبخیز چهاردانگه (استان مازندران) صورت پذیرفته است. به این منظور، ابتدا نقشه پراکنش زمین لغزش منطقه با استفاده از تصاویر گوگل ارث و بازدیدهای گسترده میدانی تهیه گردید. نقشه های عوامل تاثیرگذار بر وقوع زمین لغزش شامل درجه شیب، جهت شیب، انحنای سطح، انحنای نیمرخ، طبقات ارتفاعی، شاخص رطوبت توپوگرافی، شاخص وضعیت توپوگرافی، شاخص پوشش گیاهی تفاضلی نرمال شده، کاربری اراضی، زمین شناسی، فاصله از گسل، فاصله از شبکه آبراهه، فاصله از جاده، تراکم گسل، تراکم زهکشی و تراکم جاده در محیط نرم افزار ArcGIS تهیه شد. نتایج اولویت بندی عوامل موثر با استفاده از شاخص انتروپی نشان داد که لایه های ارتفاع، درجه شیب، انحنای سطح و کاربری اراضی بیشترین تاثیر را بر رخداد زمین لغزش های منطقه، داشته اند و 51/05 درصد منطقه مورد مطالعه در طبقه حساسیت زیاد و خیلی زیاد نسبت به وقوع زمین لغزش قرار دارد. همچنین ارزیابی نقشه حساسیت تهیه شده با استفاده از منحنی ROC و 30 درصد نقاط لغزشی بیانگر دقت خوب مدل مذکور برای منطقه مورد مطالعه است.کلیدواژه ها
پهنه بندی زمین لغزش، مدل انتروپی شانون، منحنی تشخیص عملکرد نسبی، حوزه آبخیز چهاردانگهمقالات مرتبط جدید
- الگوهای معماری بومی در اقلیم گرم و خشک و سرد
- معیارهای طراحی مسکن همساز با اقلیم نواحی کوهستانی
- بررسی سیستماتیک عملکرد بانک های سبز در کاهش اثرات زیست محیطی: تحلیل و ارزیابی روش ها و نتایج
- بررسی انواع جلبک های ضد باکتری و عملکرد ویژه آن ها در حفظ پایدار محیط زیست
- تحلیل فضایی ریزگردها و اثرات جغرافیایی آن در منطقه بمپور
اطلاعات بیشتر در مورد COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.