تاثیر افزایش غلظت دیاکسیدکربن بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم در شرایط رقابت با علف هرز یولاف وحشی زمستانه (Avena ludoviciana L.)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 47، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-47-2_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 610
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حسین اورکی

دانشجوی دکتری گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

سیدعلی محمد مدرس ثانوی

استادگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

اسکندر زند

استاد، موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور

علی مختصی بیدگلی

استادیارگروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

به منظور بررسی تاثیر افزایش غلظت گاز دیاکسیدکربن (CO2 (بر عملکرد و اجزای عملکرد گندم (Pishtaz. cv. L aestivum Triticum (در شرایط رقابت با علف هرز یولاف وحشی آزمایشی بهصورت کرتهای خردشده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 92-1391 در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس انجام شد. سه غلظت CO2 شامل 400 ،700 و 1000 قسمت در میلیون (M.P.P (بهعنوان عامل اصلی و عامل فرعی شامل پنج تراکم 0 ،25 ،50 ،75 و 100 بوته در مترمربع علف هرز یولاف وحشی بود. در این پژوهش برای کنترل غلظت CO2 از اتاقک رشد روباز در میان هر کرت استفاده شد. نتایج نشان داد، افزایش غلظت CO2 باعث افزایش عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم شد، طوریکه بیشترین و کمترین میزان این صفات به ترتیب در تیمارهای 1000 و 400 قسمت در میلیون CO2 بهدست آمد. در همه غلظتهای CO2 موردبررسی، افزایش تراکم علف هرز یولاف وحشی موجب کاهش معنیدار عملکرد و اجزای عملکرد دانه گندم شد. بنابراین اعمال تراکم صد بوته در مترمربع یولاف وحشی نسبت به تیمار بدون علف هرز در غلظت 400 ،700 و 1000 قسمت در میلیون CO2 به ترتیب باعث 50/76 ،26/78 و 80/88 درصد کاهش در میزان عملکرد دانه گندم شد.

کلیدواژه ها

تراکم علف هرز، طول سنبله، گندم، وزن هزاردانه، یولاف وحشی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.