اثر غلظت و زمان محلول پاشی کود نیتروژن مکمل بر عملکرد دانه و کارایی مصرف نیتروژن در کلزا به صورت کشت دوم در اراضی شالیزاری

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 42، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-42-2_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 530
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

پری طوسیکهل

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

مسعود اصفهانی

دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

محمد ربیعی

پژوهشگر موسسه تحقیقات برنج کشور

بابک ربیعی

دانشیاردانشکده کشاورزی دانشگاه گیلان

چکیده

به منظور بررسی اثر غلظت و زمان محلول پاشی کود نیتروژن مکمل بر عملکرد دانه و کارایی مصرف نیتروژن در کلزا (هیبرید هایولا 401)، آزمایشی به صورت بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 88-1387 در موسسه تحقیقات برنج کشور در رشت اجرا گردید. دو عامل غلظت محلول حاوی کود نیتروژن خالص (از منبع اوره ) در دو سطح (5 و 10 در هزار) و زمان محلول پاشی در هفت سطح : 1) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی (کدهای 1.06 تا 1.08 کدبندی سیلوستر-برادلی و میکپیس )، 2) محلول پاشی در مرحله ساقه رفتن (کدهای 2.01 تا 2.03)، 3) محلول پاشی در مرحله قبل از گلدهی (کد 3.9)، 4) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی + ساقه رفتن ، 5) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی +قبل از گلدهی ، 6) محلول پاشی در مرحله ساقه رفتن + قبل از گلدهی ، 7) محلول پاشی در مرحله 6 تا 8 برگی +ساقه رفتن +قبل از گلدهی ، همراه با دو تیمار شاهد، بدون مصرف کود نیتروژن و کوددهی متداول خاکی به صورت 1/3در زمان کاشت ، 3/1در زمان ساقه رفتن و 1/3قبل از گلدهی به میزان 180 کیلوگرم نیتروژن خالص در هکتار منظور شدند. صفات گیاهی مورد ارزیابی شامل عملکرد دانه ، میزان روغن ، کارایی زراعی نیتروژن ، کارایی مصرف نیتروژن ، بازیافت ظاهری ، کارایی فیزیولوژیک نیتروژن ، شاخص برداشت نیتروژن ، کارایی جذب نیتروژن و کارایی استفاده از نیتروژن بودند. نتایج نشان داد که بین غلظت های محلول پاشی و زمان های مصرف نیتروژن از نظر صفات مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود داشت . محلول پاشی با غلظت 10 در هزار در مرحله ساقه رفتن + قبل از گلدهی بیشترین عملکرد دانه (4221.7 کیلوگرم در هکتار)، بالاترین کارایی زراعی (17.94 کیلوگرم بر کیلوگرم )، کارایی مصرف نیتروژن (23.45 کیلوگرم بر کیلوگرم ) و شاخص برداشت نیتروژن (77.39 درصد) را دارا بود. محلول پاشی در غلظت 10 در هزار در هر سه مرحله ، بیشترین بازیافت ظاهری و کارایی جذب نیتروژن را (به ترتیب با میانگین 70.71 درصد و 87.12 کیلوگرم بر کیلوگرم ) داشتند. براساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که محلول پاشی کود نیتروژن مکمل در مراحل ساقه رفتن و گلدهی کلزا باعث تامین نیاز کودی و کمک به افزایش محصول و کارآیی مصرف کود نیتروژن در این گیاه می شود.

کلیدواژه ها

بازیافت ظاهری نیتروژن ، عملکرد دانه ، کارایی مصرف نیتروژن و کلزا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.