بررسی اثرات تنش شوری بر جوانه زنی بذر، رشد گیاهچه ها و کشت پینه ژنوتیپ های کلزا

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: فصلنامه علوم گیاهان زراعی ایران، دوره: 42، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IJFCS-42-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 486
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی اشرف مهرابی

استادیاردانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام

منصور امیدی

استاد پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران

بهمن فاضلی نسب

مربی دانشکده کشاورزی دانشگاه ایلام

چکیده

در این تحقیق پاسخ چهار ژنوتیپ مختلف کلزا در مراحل جوانه زنی، رشد اولیه گیاهچه ها و کشت پینه تحت تنش شوری مورد بررسی قرار گرفت. ژنوتیپها در سطوح مختلف شوری عکس العملهای متفاوتی داشتند. با این حال افزایش شوری باعث کاهش جوانه زنی و رشد بعدی گیاهچه ها در تمامی ژنوتیپها شد. برای هر یک از ژنوتیپها غلظتی از نمک که باعث 50 درصد کاهش در جوانهزنی بذور شد، محاسبه گردید. در کشت پینه در محیط شور نیزمشاهده شد که از نظر وزن تر پینه ها و راندمان پینه زایی اختلاف بین ژنوتیپها کاملا معنیدار است. افزایش غلظت نمک در محیط کشت تاثیری بر پینهزایی و رشد پینهها نداشت. افزایش شوری در محیط منجر به افزایش تجمع سدیم و کاهش تجمع پتاسیم در بافت پینه شد اما نسبت Na/K در بافت پینه در تمامی ژنوتیپها با افزایش شوری روند کاهشی داشت. تجزیه همبستگی بین صفات ارزیابی شده در آزمون جوانهزنی و رشد پینه حاکی از عدم وجودهمبستگی بین پارامترهای رشدی پینه و جوانه زنی ژنوتیپها تحت تنش شوری بود. همبستگی بین میزان تجمع K و نسبت Na/K در بافت پینه با درصد جوانهزنی بذر در محیط شور مثبت ولی همبستگی میزان تجمع Na با این صفت منفی بود. به طور کلی اطلاعات موجود در ارتباط با تحمل ژنوتیپهای مورد استفاده در این تحقیق بر مناسب بودن نسبت Na/K با میزان تحمل به شوری در این ژنوتیپها اشاره داشت. نتایج این تحقیق بر ارزش پایین تحلیل رشد پینه (رشد لاینهای سلولی) بهعنوان معیاری برای ارزیابی تحمل به شوری در کلزا اشاره دارد.

کلیدواژه ها

کلزا، شوری، جوانه زنی، کشت پینه، تجمع Na/K

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.