رابطه برابری فرصت و برابری درآمد در مناطق ایران:مدلسازی تعادل عمومی

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: دوفصلنامه اقتصاد و توسعه منطقه ای، دوره: 20، شماره: 5
  • کد COI اختصاصی: JR_ERD-20-5_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 546
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

مرتضی مرتضوی کاخکی

دانشجوی دکتری علوم اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد

ایمان حقیقی

عضو هیات علمی دانشگاه تخصصی علوم اقتصادی

محمدحسین مهدوی عادلی

دانشیار دانشکده علوم اداری و اقتصادی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

ایجاد جامعه ای دارای توازن اجتماعی از اهداف اسلام و ادیان الهی است .در این تحقیق سعی شده است در ابتدا با مروری بر نظریات اندیشمندان مسلمان و مبانی اسلامی، نقش نابرابری فرصت ها در پیدایش نابرابری های درآمدی و تو ازن اجتماعی از منظر اسلام احصا شود . سپس، در بخش کاربردی این پژوهش سعی شده با استفاده از ماتریس داده های خرد استانی تاثیر نابرابری فرصت ها بر نابرابری درآمدی در قالب یک مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر در من اطق ایران مورد ارزیابی قرار گیرد . در این تحقیق با توسعه مدل حقیقی و مرتضوی کاخکی ( 2012 ) اثر فرصت ها بر عرضه نیروی کار ماهر در هر استان مدلسازی شده و شاخص ضریب جینی استانی محاسبه شده است .نتایج این پژوهش نشان می دهد که در ایران ایجاد فرصت های برابر از طریق بر ابر نمودن فرصت ها در استان های مختلف می تواند به توازن درآمدی کمک نموده و باعث کاهش ضریب جینی درآمدی بین استانی شود . بر اساس مدل ارایه شده در صورت تحقق برابری فرصت ها، شاخص توزیع درآمد بهبود یافته و ضریب جینی بین استانی از 0,25 به 0,11 کاهش خواهد یافت. در این بین استان های سیستان و بلوچستان، کردستان، لرستان، آذربایجان غربی، گلستان و خراسان شمالی شاهد بیشترین افزایش در سطح درآمد سرانه خواهند بود.

کلیدواژه ها

عدالت، اسلام،برابری درآمدی، برابری فرصت ها، تعادل عمومی محاسبه پذیر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.