تحلیل ماهیت عدالت در عرصه اخلاق با تاکید بر آرای ابن سینا

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوفصلنامه حکمت سینوی (مشکوه النور)، دوره: 21، شماره: 57
  • کد COI اختصاصی: JR_APMN-21-57_006
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 500
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فردین جمشیدی مهر

دانشجوی دکتری حکمت متعالیه دانشگاه فردوسی مشهد

جهانگیر مسعودی

دانشیار گروه فلسفه دانشگاه فردوسی مشهد

علیرضا کهنسال

استادیار گروه فلسفه دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

اهمیت شناخت ماهیت اشیا تا بدانجاست که حتی گاهی انسان را از اقامه استدلال برای اثباتخصوصیات متعدد برای امر مورد نظر، بی نیاز می سازد. عدالت از زیربنایی ترین دغدغه هایفکری بشر در حوزه اخلاق و اجتماع به شمار می آید که در باب خصوصیات و ویژگی های آن بسیارگفته شده؛ اما تبیین ماهیت عدالت گاهی مورد غفلت قرار گرفته است. پرسش اصلی در ایننوشتار، در باب ماهیت عدالت و چیستی آن است که با محوریت آرای ابن سینا به بررسی آنپرداخته و چنین نتیجه گرفته شده است که چون ابن سینا برای عدالت ماهیت مستقلی قایل نیست؛بنابراین به تعریفی حقیقی برای عدالت نپرداخته است و سپس با رد این نظریه بوعلی که عدالت،اجتماع سه فضیلت عفت، شجاعت و حکمت است، به تبیین اصالت عدالت، و تفریع فضایلسه گانه مذکور بر آن پرداخته شده است. عدالت، حقیقتی است یگانه که در هر قوهای و بهاقتضای همان قوه فضیلت خاصی از آن اعتبار می شود. بنابراین، اساس همه فضایل، عدالتاست و سایر فضایل، از تجلیات عدالت به شمار می روند. در نهایت به نظری سیال بودن ماهیت عدالت و همچنین تفکیک عدالت از اعتدال پاسخ داده شده و نیز به نسبت میان عدالت فلسفی و فقهی پرداخته شده است.

کلیدواژه ها

عدالت، عفت، شجاعت، حکمت، اعتدال، فضیلت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.