منطق سینوی، ابداعات و نوآوری ها

  • سال انتشار: 1389
  • محل انتشار: دوفصلنامه حکمت سینوی (مشکوه النور)، دوره: 14، شماره: 43
  • کد COI اختصاصی: JR_APMN-14-43_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 599
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لطف الله نبوی

دانشیار گروه فلسفه دانشگاه تربیت مدرس

چکیده

منطق ارسطویی (منطق حملی) از طریق ترجمه مستقیم و بی واسطه آثار ارسطو، و منطق رواقی- مکاری (منطق شرطی) با ترجمه غیرمستقیم و به واسطه برخی متون لاتینی جالینوس، اسکندر افرودیسی و بویتیوس مربوط به نخستین سده های میلادی به جهان اسلام راه یافت. پس از دو قرن تلاش برای ترجمه، شرح، تقریر و تفهیم میراث منطقی یونانیان، باظهور ابن سینا وره ابداع و نوآوری فرارسید. ابداعات منطقی و منطق های ابداعی ابن سینا، به ویژه دو نظریه قیاس اقترانی شرطی و موجهات زمانی که با تلاش های دویست ساله بعدی تا زمان خواجه نصیرالدین طوسی به کمال و استواری رسید، در سطحی است که این دوره از پژوهش های منطقی را می توان دوره منطق سینوی یا منطق سینایی نامید و بر اهمیت و استقلال آن در مقایسه با مکتب ارسطویی و مکتب رواقی- مکاری تاکید نمود. نگارنده در مقاله حاضر ضمن بیان اجمالی دونظریه یاد شده، دلایل خود را در تثبیت و اثبات ایده منطق سینوی ارایه می کند.

کلیدواژه ها

منطق سینوی، ابداعات منطقی، قیاس اقترانی شرطی، موجهات زمانی، ابن سینا

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.