استفاده از مدلDPSIRدر ارزیابی ریسک خشکسالی دشت بیرجند

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: پنجمین همایش بهداشت، ایمنی و محیط زیست در حوزه شهروندی HSE شهروندی در حوزه بیمارستان ها و مراکز درمانی
  • کد COI اختصاصی: SRBIAU05_016
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 865
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نگین ناصح

دانشجوی دکتری آلودگیهای محیط زیست، دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی،واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

نبی اله منصوری

دانشیار دانشکده محیط زیست و انرژی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات، تهران، ایران.

مریم خدادادی

عضو مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی موثر بر سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی بیرجند، ایران.

علیرضا بیرامی

پژوهشگر، کارشناس ارشد مدیریت اجرایی، گرایش مدیریت استراتژیک، تهران، ایران.

چکیده

زمینه و هدف: بحران آب به عنوان یکی از چالشهای مهم زیست محیطی منطقه ای و جهانی میباشد. لذا تلاش درجهت برنامه ریزی دقیق و مدیریت بههنگام منابع آبی موجود، گامی بلند در راستای کاهش اثرات خشکسالی خواهد بود . هدف از انجام این پژوهش، ارزیابی ریسک خشکسالی دشت بیرجند با بهره جویی از مدل DPSIR میباشد. روش بررسی: این مجموعه بر اساس یک کار تحقیقی- پژوهشی و بر مبنای جمع آوری اطلاعات از منابع سازمانی واداری به روش مصاحبه و استفاده از بانکهای اطلاعاتی سازمان جهاد کشاورزی، مدیریت کل مطالعات آب منطقه ای و مدیریت هواشناسی استان خراسان جنوبی و نیز استخراج داده های لازم از اسناد و گزارشهای طبقه بندی شده و غیرطبقه بندی شده انجام شده است. یافتهها: این پژوهش نشان میدهد در بروز بحران خشکسالی که اثرات و پیامدهای متعددی را در دشت بیرجند پدید میآورد عواملی مانند، نظام معیشتی، شرایط اقتصادی، اجتماعی، ویژگیهای هیدرولوژیکی و نظام آب و هوایی منطقه تاثیر دارند.نتیجه گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که مدل DPSIR میتواند اطلاعات متنوع ای در رابطه با خشکسالی را طبقه بندی و ساده سازی کند تا این اطلاعات برای پاسخهای احتمالی در اختیار سیاستگذاران قرار گیرند و به همین دلیل این روش در دهه های اخیر با سرعت فزایندهای توسط محققان و سیاستگذاران در حال استفاده است .

کلیدواژه ها

خشکسالی، دشت بیرجند، مدل DPSIR ، ارزیابی ریسک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.