تعداد فرزندان در خانواده و اثرگذاری آن بر کسبسرمایه انسانی فرزندان(مورد مطالعه: جوانان 15 تا 19 ساله مناطق شهری ایران)

  • سال انتشار: 1394
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، دوره: 6، شماره: 23
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSD-6-23_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 340
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

سعداله دارابی

دانشجوی دکتری جمعیت شناسی دانشگاه تهران و کارشناس ارشد وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی.

محمد ترکاشوند

دانشجوی دکتری جمعیت شناسی دانشگاه تهران

چکیده

سرمایه انسانی به دانش، مهارت و دیگر توانایی هایی گفته می شود که به افزایش کیفیت و سطح توسعه منجر می شوند. سرمایه ای که در سنین پایین تر کسب شود تاثیر قوی تری در موفقیت های سنین بالاتر دارد . خانواده مهم ترین واحد تاثیرگذار در کسب و سرمایه گذاری در حوزه سرمایه انسانی در سنین پایین است و هم چنین موفقیت های آینده آن ها را نیز تعیین می کند . در سال های اخیر، خانواده ایرانی با کاهش باروری، بالا رفتن سطح سواد والدین و سطح رو به بالایی از طلاق مواجه بوده است . با استفاده از داده های پیمایشگذران وقت انجام شده در سال های 1387 و 1388 ، در این مقاله قصد بررسی اثر تعداد فرزندان در کسب سرمایه انسانی فرزندان 15 تا 19 ساله خانوارهای شهری ایران را داریم . نمونه مورد بررسی شامل 2183 فرزند 15 تا 19 ساله است که ازدواج نکرده اند. نتایج نشان می دهد که بین شمار فرزندان و کسب سرمایه انسانی رابطه منفی برقرار است . تفاوت گسترده ای در کسب سرمایه انسانی بین خانواده های با یک و دو فرزند و خانواده های با سه فرزند و بیش تر وجود دارد . نتایج تحلیل چندمتغیره نشان دهنده اثرگذاری معنادارجنسیت و سن فرزندان و سطح تحصیلات مادران در کسب سرمایه انسانی است. با وجود این متغیرهای کنترل کننده هنوز اثر تعداد فرزندان پایدار است. این نتیجه می تواند نشان از پذیرش و تداوم تعداد کم فرزندان (خانواده های دو فرزندی) در آینده باشد

کلیدواژه ها

تعداد فرزندان، سرمایه انسانی، کسب سرمایه انسانی،جوانان، خانواده ایران

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.