رابطه میزان سرمایه اجتماعی با احساس امنیت اجتماعی مطالعه موردی: مهاجران افغان ساکن شهر تهران

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی رفاه و توسعه اجتماعی، دوره: 4، شماره: 16
  • کد COI اختصاصی: JR_QJSD-4-16_001
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 476
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمد زاهدی اصل

استاد مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی

طیبه طارزاری

کارشناسی ارشد مددکاری اجتماعی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

نیاز به امنیت از اولین نیازهایی است که انسان از ابتدای حیات خود آن را تجربه می کند. و برخی از صاحبنظران آن را از عوامل زیربنایی گردآمدن انسان ها در کنار هم و تشکیل اجتماعات انسانی می دانند. این نیاز دارای ابعاد عینی و ذهنی است که بعد عینی آن شرایط واقعی موجود در جامعه بوده و بعد ذهنی ان احساس و برداشتی است که افراد از شرایط عینی در ذهن شان دارند. این پژوهش به بررسی بعد ذهنی امنیت اجتماعی احساس امنیت اجتماعی مهاجران افغان ساکن شهر تهران و رابطه ان با میزان سرماهی اجتماعی آنها می پردازد. این بررسی مطالعه ای تبیینی است که جامعه آماری ان را تمام مهاجران افغان ساکن شهر تهران حدودا 67000 نفر تشکیل می دهند، که از ان میان تعداد 399 نفر از طریق فرمول کوکران نمونه گیری و با روش نمونه گیری خوشه ای و گلوله برفی مورد مطالعه قرار گرفتند. جهت سنجش احساس امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی از پرسشنامه ای محقق ساخته که اعتبار و روایی آن مورد تایید قرار گرفت، استفاده گردید. نتایج پژوهش نشان داد که پاسخگویان از میزان احساس امنیت اجتماعی و سرمایه اجتماعی متوسط برخوردارند و میان میزان احساس امنیت اجتماعی مهاجران افغانی و میزان سرمایه اجتماعی آنها رابطه معنادار و مستقیم وجود دارد و وجود رابطه میان اعتماد اجتماعی و هنجارهای همیاری به عنوان دو بعد از سرمایه اجتماعی، با احساس امنیت اجتماعی نیز اثبات گردید که موید نظریه پوتنام و کاکس در این زمینه است.

کلیدواژه ها

احساس امنیت اجتماعی، سرمایه اجتماعی، مهاجران افغانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.