بهینه‌سازی چندهدفی زنجیره عرضه در صنایع فرآیندی

سال انتشار: 1388
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,229

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

ICIORS02_372

تاریخ نمایه سازی: 11 اسفند 1387

چکیده مقاله:

زنجیره عرضه بصورت "شبکه‌ای از سازمان‌ها که به ارتباطی بالادستی به پایین‌دستی، در فرآیندها و فعالیت‌ها درگیرند و بصورت تولید محصول و یا فرآوری آن و یا ارائه خدمات به مشتری نهایی، تولید ارزش می‌کنند" تعریف شده است. زنجیره عرضه نفت شامل چهار سطح به شرح: 1) نفت و گاز 2)پالایش 3)پتروشیمی 4) صنایع پایین‌دستی پتروشیمی است. در این زنجیره مواد تولیدی در هر مرحله،‌ ارزش افزوده‌ای به مراتب بیش از مرحله قبل کسب می‌کنند. برای اکثر محصولات این زنجیره عرضه مشتری داخلی و خارجی وجود دارد. همچنین یکی دیگر از منابع تقاضا برای هر مرحله، صنعت پاین دست آن است. برای برنامه‌ریزی زنجیره عرضه در هریک از این چهار بخش باید صنایع دیگر از نظر ظرفیت میزان تولید در نظر گرفته شود. بنابراین، بهینه‌سازی زنجیره عرضه در صنایع فرآیندی پیوسته مانند صنعت نفت، باید در کل زنجیره عرضه گسترش یابد. در این تحقیق، صنعت نفت و صنایع پایین دست آن بصورت یک زنجیره عرضه چهارسطحی با در نظر گرفتن مشتری خارجی برای هر سطح، در قالب یک مدل برنامه‌ریزی خطی چند هدفه فرمول‌بندی شده است. در این مدل، هدف تعیین میزان تولید، موجودی، صادرات و ارسال برای فرآوری بیشتر در طول زنجیره عرضه ـ برای هر سطح ـ در یک افق n دوره‌ای است. تقاضا در هر مرحله بر اساس داده‌های گذشته تخمین زده می‌شود. در مدل ارائه شده هزینه‌های تولید، حمل و نقل، نگهداری، کمبود پس افت و فروش از دست رفته از نظر گرفته می‌شود. در اکثر مدل‌های برنامه‌ریزی زنجیره عرضه که تا کنون ارائه شده است، تابع هدف تنها شامل اجزای هزینه‌ای و درآمدی بوده و سایر عوامل را در مدل‌ لحاظ نکرده‌اند. این در حالیست که بهینه‌سازی زنجیره عرضه نفت از مرحله تامین مواد اولیه (استخراج نفت و گاز) تا تحویل محصولات (صنایع پایین دستی) باید با در نظر گرفتن، ملاحظات پایداری باشد؛ درحالیکه برخی از آنها با هم در تضاد هستند. پایداری اهداف متعددی را اعم از اجتماعی، اقتصادی و محیط زیست شامل می‌شود. برای تعیین اهمیت نسبی اهداف، از روش تصمیم‌گیری چند هدفی با عنوان "فرآیند تصمیم‌گیری سلسله مراتبی" استفاده شده است. در نهایت برای حل این مسئله از تکنیک برنامه‌ریزی آرمانی کمک گرفته شده است.

کلیدواژه ها:

زنجیره عرضه نفت ، بهینه‌سازی ، فرآیند تصمیم‌گیری سلسله مراتبی ، برنامه‌ریزی چند هدفی

نویسندگان

علیرضا حجی

دانشیار دانشکده مهندسی صنایع دانشگاه صنعتی شریف

محسن قره خانی

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع شریف

علی شجاع

دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی صنایع شریف

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • . آذر عادل، رجب زاده علی، تصمیم گیری کاربردی (رویکرد، ...
  • . قدسی پور سید حسن، مباحثی در تصمیم گیری چند ...
  • . قدسی پور سید حسن، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، AHP ...
  • Zhou Zhangyu, Cheng Siwei, Hua Ben, Supply Chain Optimization of ...
  • Schulz E.P., Diaz M.S. , Bandoni J.A., Supply chain optimization ...
  • Al-Othman Wafa B.E., Lababidi Haitham M.S., Alatiqi Imad M. , ...
  • lyer, R. R., Grossmann, _ E., Vasantharaj an _ S., ...
  • Escudero L., Galindo E., Garcia G., Gomez E. , Sabau ...
  • نمایش کامل مراجع