سال انتشار: 1396
کد COI مقاله: ECICONFE01_044
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 386
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 20 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله مطالعه و بررسی امنیت و کنترل وسایل نقلیه بدون سرنشین (پهباد) در مقابل حملات سایبری
چکیده مقاله:
امروزه سیستم ھای ھوایی بدون سرنشین بطور گسترده در کاربردھای بسیاری مانند مراقبت و نگھداری، اجرای قانون ماموریت ھای نظامی گوناگون مورد استفاده قرار می گیرند. از آنجاییکه این سیستم ھا بدون سرنشین ھستند نظارت و بررسی بطور مستقیم انجام نمی گیرد و حملات سایبری می توانند ماموریت ھا، وسایل نقلیه، و جان و مال انسان ھا را بطور بالقوه به خطر بیاندازد. اداره ھوانوردی فدرال تخمین زده که در سال 2020 آمریکا بیش از 30000 ھواپیمای بدون سرنشین خواھد داشت. امروزه، ھواپیمای بدون سرنشین که به عنوان پھپاد شناخته می شود، ھمه جا ھستند و دارای استفاده ھای متعددی فراتر از کاربرد ھای نظامی می باشند، این به خاطر آن است که UAV ھا می توانند در ماموریت ھای خطرناک استفاده شوند. از آنجایی که پھپاد ھا عامل ھای خطر در خودروھای سرنشین دار را حذف می کنند، می توانند در ماموریت ھای خطرناک استفاده شوند. با وجود مزایای آنھا، زمانی که پھپادھا مجھز به سنسورھای on-board برای جمع آوری داده ھستند، در معرض حملات قرار می گیرند و این، آنھا را در معرض آسیب پذیری ھای مختلف قرار می دھد. به طور دقیق در غیاب کنترل دستی، حمله کنندها می توانند به اطلاعات حساس سنسور (حسی) و تغذیه اطلاعات جعلی پھپاد دسترسی پیداکنند. به عنوان یک نتیجه، می تواند به یک اثر نامطلوب تغییر برنامه دھد و نیز می تواند منجر به آسیب غیرقابل برگشت شود. این مقاله یک بررسی اجمالی کلی از روش ھای ھک فعلی و استراتژی دفاع و اطمینان را، به منظور غلبه برحملات سایبری روی پھپاد ھا، فراھم می کند. ھمچنین معماری یم سیستم طراحی شده برای کنترل گروھی از وسایل نقلیه بدون سرنشین را بیان می کند. برای برجسته تر نمودن اھمیت نیاز به توسعه روش ھای جدید در حال توسعه، جھت جلوگیری از ھرگونه نفوذ، روش روی پھپاد تجاری در دسترس اجرا و نتایج شدید آن نشان داده می شود. مشاھده می شود که ھکر می تواند خسارت جبران ناپذیری را ایجاد کند و کنترل کاملی را با به خطر انداختن پیوند ارتباطی بین اپراتور و پھپاد، روی پھپاد به دست می گیرد.
کلیدواژه ها:
وسايل نقليه بدون سرنشين، سيستم هاي سايبري فيزيكي، امنيت، حملات سايبري فيزيكي، هك، كنترل شبكه
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/678680/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:ابراهیم زاده، سیده منصوره و جبار رشیدی، علی و داداش تبار احمدی، کوروش،1396،مطالعه و بررسی امنیت و کنترل وسایل نقلیه بدون سرنشین (پهباد) در مقابل حملات سایبری،اولین همایش بین المللی مهندسی برق،علوم کامپیوتر و فناوری اطلاعات،همدان،،،https://civilica.com/doc/678680
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1396، ابراهیم زاده، سیده منصوره؛ علی جبار رشیدی و کوروش داداش تبار احمدی)
برای بار دوم به بعد: (1396، ابراهیم زاده؛ جبار رشیدی و داداش تبار احمدی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- کنترل وضعیت یکمیکروماهواره از منظر میزان مصرف انرژی عملگرهای مغناطیسی و چرخ واکنشی
- بررسی و کاربرد مواد رنگزای هوشمند
- خواص فیزیکی مکانیکی پیشرانه جامد XLDB و پلیمر و نرم کننده مناسب
- تهدیدات Wifi در جنگ های راداری و الکترونیکی
- روش نوین کنترل پیش بین مستقیم توان مبدل PWM سه فاز متصل به شبکه
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- طراحی و ساخت سیستم ارزان قیمت کنترل زاویه سروو موتور
- طراحی و ساخت سیستم کنترل دور موتور DC با پیامک
- باز آرایی شبکه هوشمند توزیع با استفاده از الگوریتم فراابتکاری جستجوی گرانشی دودویی
- بررسی میدان های آنتن آرایه حرکت زاویه ای مداری OAM با چینش دایروی
- مدیریت بهینه انرژی در ریزشبکه با وجود منابع تجدیدپذیر با در نظرگیری هدف اقتصادی وکاهش آلایندگی و عدم قطعیت
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.