بررسی تطبیقی سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران و عربستان در قبال گروه های تکفیری در منطقه خاورمیانه براساس نظریه نیوواقع گرایی

سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,265

فایل این مقاله در 17 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

SEPCONF01_121

تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1396

چکیده مقاله:

جمهوری اسلامی ایران و عربستان بعنوان دو قدرت بزرگ منطقه ای در خاورمیانه از دیرباز دچار تعارضات ایدیولوژیک، ژیوپلتیک، سیاسی و.. با هم بوده اند. اما پس از حوادث 11 سپتامبر 2001 و همچنین تحولات بهار عربی این تعارضات به اوج خود رسید، با گسترش حوزه نفوذ ایدیولوژیک ایران در بین شیعیان و سقوط دیکتاتوری های عربی، عربستان جهت حفظ بقای سیاسی و امنیت ملی خویش در پی جلوگیری از نفوذ ایران و محور مقاومت ( تثبیت هلال شیعی) در منطقه اقداماتی نمود. همچنین گسترش و نهادینه کردن جریان وهابیت در خاورمیانه به مرکزیت ریاض از طریق حمایت همه جانبه از تروریسم تکفیری در منطقه بر ضد منافع و نفوذ ایران در دستور کار آل سعود قرار گرفت، ایران نیز در پی دفاع از منافع راهبردی خود و ( ثبیت هلال شیعی و رسیدن به هژمون منطقه ) به مقابله با تحریکات تروریسم تکفیری دست زد، همین امر باعث تقابل و تعارض سیاست خارجی ایران در مواجه این گروه ها و همپوشانی و حمایت کامل سعودی ها از این جریانات انحرافی و متحجرانه در منطقه شده است.

نویسندگان

علیرضا رضایی

دکتری روابط بین الملل، دانشیار گروه روابط بین الملل، دانشگاه آزاد اسلامی همدان

سید محمدرضا موسوی فرد

دکتری حقوق ، استادیار گروه حقوق جزا، دانشگاه آزاد اسلامی سمنان، و دانشجوی مقطع دکترای تخصصی روابط بین الملل واحد علوم و تحقیقات تهران.