بررسی سازگاری دستورالعمل های ثبت ویژگی های موجودیت های گروه اول و دوم اف.آر.بی.آر.در آر.دی.ای با طرح فراداده ای توصیف شیء (MODS)

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 1، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-1-2_007
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 513
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

ملیحه درخوش

کارشناس ارشد کتابداری و اطلاع رسانی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال

زهره میرحسینی

استادیار گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد تهران شمال

افشین موسوی چلک

استادیار گروه علوم کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه پیام نور تهران، ایران

چکیده

هدف: پژوهش حاضر سازگاری دستورالعمل های توصیف و دسترسی به منبع (RDA) مربوط به ثبت ویژگی های موجودیت های گروه اول و دوم الگوی ملزومات پیشینه های کتابشناختی (FRBR)، با طرح فراداده ای توصیف شیء (MODS) را بررسی نموده است. روش: جامعه پژوهش شامل دو بخش است: الف- عناصر اصلی، فرعی و ویژگی های طرح فراداده ای توصیف شیء (مودس)، و ب- دستورالعمل های توصیف و دسترسی به منبع (ثبت ویژگی های موجودیت های گروه اول و دوم اف.آر.بی.آر.دی.ای). از روش تطبیقی برای بررسی سازگار کردن دستورالعمل های مذکور با عناصر مختلف طرح مودس استفاده شد و به ارایه برچسب های مبتنی بر زبان نشانه گذاری گسترش پذیر (ایکس.ام.ال) برای ارایه اطلاعات توصیفی منابع مختلف براساس دستورالعمل های آر.دی.ای منجر شد. متناسب با دستورالعمل های فصل های 2 تا 11 تعداد 440 ترکیب از عناصر اصلی، فرعی و ویژگی های طرح فراداده ای توصیف شیء ارایه شد که در مجموع از تعداد 296 عنصر اصلی این طرح فراداده ای استفاده شد. از بین 20 عنصر اصلی طرح مودس، 16 عنصر با توجه به محتوای دستورالعمل های فصل های مبتنی بر ثبت ویژگی های موجودیت های گروه های اول و دوم اف.آر.بی.آر. که تاکنون کامل شده است، در این سازگاری مورد استفاده قرار گرفته است. یافته ها: میان دستورالعمل های آر.دی.ای و طرح مودس، سازگاری کامل وجود دارد و می توان تمامی اطلاعات منبع مورد توصیف با استفاده از دستورالعمل های آر.بی.ای را در قالب طرح مودس توصیف کرد.

کلیدواژه ها

آر.دی.ای، طرح فراداده ای توصیف شیء، (مودس)، موجودیت های گروه اول، موجودیت های گروه دوم، اف.آر.بی.آر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.