تحلیل آماری سیر تحول و زمینه های نشر کتاب ایران میان سال های ۱۳۵۸- ۱۳۸۷

  • سال انتشار: 1390
  • محل انتشار: پژوهشنامه کتابداری و اطلاع رسانی، دوره: 1، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_LIRJ-1-1_013
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 523
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فهیمه باب الحوایجی

استادیار گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران،

داریوش مطلبی

دانشجوی دکترای کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران،

نجلا حریری

دانشیار گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه آزاد اسلامی، واحد علوم و تحقیقات تهران،

فرشاد مومنی

استادیار گروه کتابداری و اطلاع رسانی دانشگاه علامه طباطبایی

چکیده

هدف بنیانی از انجام این پژوهش، بررسی تحلیلی وضعیت نشر کتاب در ایران میان سال های ۱۳۵۸ تا ۱۳۸۷ و میزان مشارکت ناشران ایرانی در انتشار کتاب می باشد. در این پژوهش برای بررسی وضعیت نشر از روش اسنادی و کتابسنجی استفاده شده است. جامعه پژوهش شامل اطلاعات آماری تمامی کتاب های منتشر شده میان سال های ۱۳۵۸-۱۳۸۷ است؛ برای گرداوری اطلاعات از سیاهه وارسی و برای تحلیل های آماری از روش های آماری توصیفی شامل درصد، میانگین، انحراف معیار و نمودارها برای توصیف مشخصه های کتاب ها و ضریب همبستگی پیرسون برای آزمون فرضیه ها استفاده شد. در جمع تعداد ۵۶۰۳۳۹ عنوان کتاب در طول دوره مورد بررسی عرضه شده است که از ۱۸۶۳ عنوان در سال ۱۳۵۸ به ۵۶۸۹۳ عنوان در سال ۱۳۸۷ رسیده است. به طور میانگین ۲۳% از جمع کتاب های منتشر شده را کتاب های ترجمه، ۷۷% تالیف، ۵۱% چاپ نخست و ۴۹% چاپ مجدد تشکیل دادند. همچنین، ۷۷% کتاب ها در تهران و تنها ۲۳% در دیگر شهرستان ها منتشر شده است. تعداد ناشران فعال رشد تقریبی ۱۰ درصدی را در این سال های تجربه کرده اند. قیمت کل کتاب های منتشر شده به طور متوسط از ۸۴ % رشد برخوردار بوده است. در جمع در تمام شاخص های نشر، جز برخی سال ها، همواره رشد وجود داشته است. کتاب های قلمرو دین بیشترین و کلیات کمترین تعداد را به خود اختصاص داده اند. فرضیه نخست، در زمینه وجود رابطه میان میزان متوسط قیمت کتاب و میزان عرضه آن (شمارگان کل) و فرضیه دوم در پیوند با وجود رابطه میان تعداد ناشران فعال و میزان عرضه کتاب (شمارگان کل) هر سال با اطمینان ۹۹ % تایید گردید.

کلیدواژه ها

نشر، نشر کتاب، نشر ایران، تحلیل های آماری نشر، نشر محلی، صنعت نشر

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.