واکنش ژنوتیپ های نخود دسی و کابلی در برابر نژادهای 3 و 6 قارچ عامل بیماری برق زدگی Ascochyta rabiei

  • سال انتشار: 1393
  • محل انتشار: فصلنامه حفاظت گیاهان، دوره: 28، شماره: 2
  • کد COI اختصاصی: JR_JPP-28-2_011
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 620
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

حمیدرضا کاوسی

استادیار گروه بیوتکنولوژی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهید باهنر کرمان

جواد مظفری

دانشیار بانک ژن گیاهی ملی ایران، موسسه تحقیقات و اصلاح نهال و بذر - کرج، ایران

سید حسن مرعشی

دانشیار گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

عبدالرضا باقری

استاد گروه بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

بیماری برق ز دگی که به وسیله قارچ Ascochyta rabiei ایجاد می شود، یکی از مهمترین عوامل محدود کننده کشت و تولید نخود در بیشتر مناطق دنیا و از جمله ایران بشمار می رود. شناسایی منابع ژنتیکی مقاومت در ژرم پلاسم نخود، در برابر نژادها و پاتوتیپ های عامل بیماری برق زدگی در طراحی برنامه های اصلاحی بسیار ضروری است. برای این منظور عکس العمل شش ژنوتیپ منتخب از کلکسیون نخود کشور در برابر نژادهای 3 و 6 قارچ عامل بیماری برق زدگی بررسی شد. ارزیابی فنوتیپی مقاومت این ژنوتیپ ها نشان داد که میزان مقاومت ژنوتیپ ها در برابر نژاد 3 بطور معنی داری بیشتر از مقاومت آن ها در برابر نژاد 6 بود به طوری که ژنوتیپ های Kc-218848 و Kc-218740 در مقایسه با ژنوتیپ های دیگر جزء گروه مقاوم تشخیص داده شدند در حالی که همه ژنوتیپ های مورد بررسی در مقابل نژاد 6 قارچ همانند شاهد حساس، حساسیت نشان دادند. مقایسه روند توسعه بیماری در ژنوتیپ ها نیز نشانگر وجود تفاوت معنی داری بین آنها در واکنش به هردو نژاد قارچ بود. تجزیه خوشه ای روند توسعه بیماری در طی چهار هفته متوالی پس از آلودگی با نژاد 3، ارقام مورد بررسی را به دو گروه متمایز تقسیم نمود. ژنوتیپ های بانک ژن گیاهی ملی ایران شامل Kc-218848 و Kc-218740 در یک گروه مقاوم و ژنوتیپ های مشهد شامل MCC-496، MCC-54، MCC-311 و MCC-133 در یک گروه جداگانه نسبتا حساس قرار گرفتند. براساس این نتایج امکان اصلاح ارقام نخود مقاوم برای استفاده در مناطق آلوده به نژاد 3 قارچ وجود دارد.

کلیدواژه ها

نخود، ژرم پلاسم، بیماری برق زدگی، مقاومت به بیماری

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.