تحلیل اثرات اقتصادی و اجتماعی کاشت پسته در روستاهای بخش مرکزی شهرستان سبزوار

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: جغرافیا و توسعه ناحیه ای، دوره: 14، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JGRD-14-1_004
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 541
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

لیدا علیزاده

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حمید شایان

استاد جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

مریم قاسمی

استادیار جغرافیا و برنامه ریزی روستایی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

اهداف: یکی از مهمترین چالشهای کشاورزی ایجاد درآمدی پایدار از طریق تطبیق هرچه بیشتر الگوهای کشت و قابلیت تولید سودآور با محدود یتها ی محیطی برای تضمین پایداری در درازمدت است. طی دو دههاخیر کشاورزان بخش مرکزی شهرستان سبزوار به دلیل محدودیتهای اقلیمی اقدام به تغییر الگوی کشت از غلات و پنبه به پسته نموده اند ، پژوهش حاضر با هدف بررسی اثرات اقتصادی و اجتماعی کاشت پسته بر پستهکاران انجام پذیرفته است. روش: روش تحقیق توصیفیتحلیلی با رویکرد مقایسهای میباشد. جامعه آماری تحقیق 6 روستا در بخش مرکزی شهرستان سبزوار با 131 بهرهبردار پسته است. واحد تحلیل سرپرستان خانوار بهرهبردار پسته است. اثرات در دو بعد اقتصادی با 17 گویه و اجتماعی با 12 گویه ب ا استفاده ازطیف لیکرت در دو برهه زمانی قبل و پس از پستهکاری بررسی می شود . آلفای کرونباخ 78/0بیانگر پایایی مطلوب پرسشنامه است.یافتهها/نتایج: نتایج حاصل از آزمون ویلکاکسون بیانگر وجود تفاوت معنادار بین شرایط اقتصادی و اجتماعی قبل و بعد از کشت پسته است بهطوری که میا نگین وضعیت اقتصادی و اجتماعی بهترتیب قبل از کاشت پسته 86/1 و 05/2 و بعد از کاشت پسته 03/3 و 25/3 بوده است. همچنین میانگین مجموع اثرات اقتصادی و اجتماعی قبل از کاشت پسته 2 و پس از کاشت پسته 3/3 محاسبه شده است.نتیجهگیری: براساس نتایج تحقیق، کاشت پسته در سکونتگاههای روستایی مناطق خشک دارای مزیت نسبی است؛ چراکه با توجه به درآمدزایی بالا اثرات مثبت و معناداری بر وضعیت اقتصادی و اجتماعی خانوارهای پستهکار داشته است.

کلیدواژه ها

کاشت پسته، اثرات اقتصادی و اجتماعی، کشاورزی، شهرستان سبزوار، تغییر الگوی کشت

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.