آثار بی ثباتی نرخ ارز بر تقاضای صادرات سیب و سیب زمینی (کشورهای در حال توسعه عمده تولید کننده و صادرکننده)

  • سال انتشار: 1392
  • محل انتشار: فصلنامه اقتصاد و توسعه کشاورزی، دوره: 27، شماره: 3
  • کد COI اختصاصی: JR_JEAD-27-3_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 524
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدعلی فلاحی

دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری ، و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد

مسعود همایونی فر

دانشیار گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری ، و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد

زهرا یاوری

کارشناس ارشد گروه اقتصاد، دانشکده علوم اداری ، و اقتصاد، دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

با گسترش دامنه تجارت جهانی، نرخ ارز به عنوان پل ارتباطی بین اقتصادهای مختلف عمل کرده و بی ثباتی آن می تواند از طرق مختلف سطح قیمت ها، تولید، صادرات و واردات را متاثر سازد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ ارز واقعی بر تقاضای صادرات محصولات سیب و سیب زمینی 9 کشور در حال توسعه ی تولید کننده و صادرکننده عمده این محصولات در دوره زمانی 1992-2009 می باشد. بدین منظور ابتدا بی-ثباتی نرخ ارز واقعی با استفاده از الگوی واریانس ناهمسانی شرطی خودبازگشت (ARCH) محاسبه گردید. سپس اثر بی ثباتی نرخ ارز واقعی بر مقدار تقاضای صادراتی محصولات سیب و سیب زمینی با استفاده از الگوی داده های تابلویی بررسی شد. نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت و معنی دار نرخ ارز واقعی و تاثیر منفی و معنی دار بی ثباتی آن بر مقدار تقاضای صادراتی این محصولات در کشورهای منتخب مورد مطالعه می باشد. همچنین بررسی سایر متغیرهای مدل نشان داد که میانگین وزنی درآمد واقعی کشورهای واردکننده سیب و سیب زمینی تاثیری مثبت و قیمت نسبی صادراتی سیب و سیب زمینی تاثیر منفی و معنی داری بر صادرات این محصولات داشته است.

کلیدواژه ها

بی ثباتی نرخ ارز ، تقاضای صادرات، سیب و سیب زمینی، الگوی ARCH، داده های تابلویی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.