رابطه دین و اخلاق از دیدگاه علامه طباطبایی و سورن کی یر کگارد

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: همایش بین المللی علوم انسانی اسلامی
  • کد COI اختصاصی: ICIHPNU01_093
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 846
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

انسیه شریعتی

کارشناسی ارشد فلسفه و حکمت اسلامی

علی صبری

کارشناسی ارشد دانشگاه حکیم سبزواری

سید محمد کاظم علوی

استادیار دانشگاه حکیم سبزواری

چکیده

رابطه ی دین و اخلاق از موضوعات مهم و بحث برانگیزی است که در حوزه های کلام، اخلاق و فلسفه تبیین های مختلفی درباره آن صورت گرفته است. اخلاق علمی است که وظیفه تشخیص صفات خوب از بد را بر عهده دارد. دین یک آموزه است که از طریق وحی در اختیار بشر قرار گرفته است. دیدگاه های مختلفی از قبیل تباین، تعامل و اتحاد در زمینه رابطه دین و اخلاق بیان شده است. این مقاله درصدد است به بیان اساسی ترین وجوه ارتباط این دو مسیله در دیدگاه طباطبایی فیلسوف اسلامی و پیرو مکتب صدرا و کی یرکگور فیلسوف معاصر دانمارکی، پدر مکتب اگزیستانسیالیسم به بررسی تطبیقی بپردازد. در دیدگاه علامه رابطه دین و اخلاق یک رابطه علی و معلولی است بدین معنا که این دو از همدیگر تاثیرپذیرند و مکمل همدیگرند. این دو مسیله دارای مفاهیم مشترکی هستند و از جنبه های گوناگونی به پیوند این دو پرداخته است. کی یرکگور این دو مسیله را از هم مستقل می داند و معتقد است دین امری فراتر از اخلاق است. وی نقش اساسی را به ایمان که بالاترین مرتبه حیات انسانی است می دهد و برای زندگی انسان مراحلی را ذکر می کند که مرحله دینی و اخلاقی را در عرض هم قرار می دهد.

کلیدواژه ها

دین، اخلاق، طباطبایی، کی یرکگور، ایمان، انسان

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.