سال انتشار: 1394
محل انتشار: چهارمین همایش ملی شناورهای تندرو
کد COI مقاله: INCFB04_098
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 439
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 8 صفحه است به صورت فایل PDF در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله معرفی سیستمهای رانش پیشرفته Q-SPD, SDS, ASD و TRIMAX در شناورهای تندرو و مقایسه مزایا و معایب آنها
چکیده مقاله:
امروزه شناورهای تندرو، طیف گستردهای از شناورها را تشکیل میدهند.این در حالیست که تمایل به سرعت بالا در این شناورها، توجه به استفاده از سیستم رانش منتخب را زیاد نموده است. توسعه روزافزون انواع سیستمهای رانش با هدف تامین همین پارمترهای طراحی همراه شدهاست. امروزه طراحان به دنبال استفاده از سیستمهای رانشی هستند که ازنقطه نظر نصب، قابلیت اطمینان ، تعمیر و نگهداری، نسبت توان به وزن، محدودیتهای مربوط به قطر پروانه و مواردی از این چنین، بتوانند خواستههای طراحان را برآورده سازند. در این مقاله سعی شده است به معرفی کامل انواع کلی سیستمهای رانش و دسته بندی آنها پرداخته شود در ادامه با انتخاب چهار سیستم رانشASD, Q-SPD, SDS,TRIMAX که امروزه به طور گستردهای در شناورهای موجود استفاده میشود، پرداخته شد. در این فعالیت، با معرفی هر یک و توضیح نحوهی عملکردی آنها، به مزایا و معایب چهار سیستم رانش عنوان شده پرداخته شد. پس از آن با مقایسه آنها با احتساب معیارهای نیاز سیستم به پاشنه خاص، میزان قابلیت سیستم در تنظیم شفت، توانمندی در مانور، مقاومت به خوردگی، تامین قطعات یدکی، تعمیر و نگهداری، سهولت کاربری،نصب آسان، عدم پیچیدگی تجهیزات الکترونیکی و موارد دیگر، در هر مرحله از ارزیابی منطبق بر مطالعات میدانی و ارزیابی دستورالعملهای جامع کارخانهی تولیدکننده، امتیازی از 10 نمره به هر سیستم داده شد. در پایان دادههای حاصل از ارزیابی چهار سیستم رانش مذکور به صورتنمودار و جدول جمعآوری شد. بدین ترتیب، طراحان میتوانند با تکیه بر نتایج خروجی این فعالیت - ساختار نموداری و جدول ارایه شده - به گزینه مناسب و منتخب سیستم رانش منطبق با خواستههای خود برای شناور تندرو دست یابند.
کلیدواژه ها:
سيستم رانش، شناور تندرو ،، TRIMAX ، ASD ، SDS/Q-SPD
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/647021/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:براتی نردین، سام و حاجی آبادی، علی و حیدری، احد و ظهرابی، میثم،1394،معرفی سیستمهای رانش پیشرفته Q-SPD, SDS, ASD و TRIMAX در شناورهای تندرو و مقایسه مزایا و معایب آنها،چهارمین همایش ملی شناورهای تندرو،تهران،،،https://civilica.com/doc/647021
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1394، براتی نردین، سام؛ علی حاجی آبادی و احد حیدری و میثم ظهرابی)
برای بار دوم به بعد: (1394، براتی نردین؛ حاجی آبادی و حیدری و ظهرابی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- پوشش های کاهش دهنده نیروی اصطکاک(Drag) جهت استفاده در شناورها
- بررسی خواص آلیاژهای آلومینیوم و فولاد در ساخت شناورها
- بررسی روش های ساخت پروانه های دریایی
- کاربرد فناوری نانو در صنعت دریایی ایران
- تأثیر به کارگیری نانوتکنولوژی در صنایع دریایی با تأکید بر نمونه کاربردها
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- بررسی خصوصیات زیستی ماهی آزاد دریای خزر (Salmo trutta caspius)
- اهمیت استفاده از مدل ها و شاخص های زیستی برای تعادل بین حفاظت و تجارت آبزیان اقتصادی خلیج فارس (آبهای استان بوشهر)
- بررسی مدل مناسب بندر خشک برای بندر خرمشهر
- بررسی پاسخ دینامیکی در سیستم مهاربندی ترمینال نفتی CASALM درمقایسه با ترمینالهای نفتی SALM و CALM
- تشخیص سریع و در محل فساد ماهی ها با استفاده از سنسور رنگ سنجی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.