بررسی اکسیداسیون لیپیدها و پروتیین های گوشت ماهی قزل آلای رنگین کمان در زمان های مختلف نگهداری

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی کشاورزی،محیط زیست و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: AEFSJ02_297
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 528
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

محمدجواد پیروزبخت

گروه بهداشت موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

سعید خان زادی

گروه بهداشت موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

داور شاهسونی

گروه بهداشت موادغذایی و آبزیان، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

حسن باغیشنی

گروه علوم پایه، دانشکده دامپزشکی، دانشگاه فردوسی مشهد، مشهد، ایران

چکیده

گوشت ماهی با توجه به دارا بودن پروتیین و چربی با کیفیت بالا و فراوانی انواع مواد معدنی و ویتامین ارزش تغذیه ایزیادی دارد. از طرف دیگر به علت داشتن اسیدهای چرب غیراشباع، مستعد اکسایش و تند شدن است از این روضمن افت کیفیت، زمان ماندگاری آن به خصوص در شرایط نگهداری نامناسب کاهش می یابد. هدف از این مطالعهبررسی روند تغییرات بیومارکرهای اکسیداسیون لیپیدها و پروتیین ها در ماهی قزل آلا طی نگهداری در دمای 4 درجهسانتیگراد می باشد. در این مطالعه نمونه های صیدشده ماهی قزل آلا طی مدت زمان 96 ساعت در دمای 4 درجهسانتیگراد نگهداری و هر 24 ساعت یکبار(0، 24، 48، 72 و 96 ساعت) مقدار مالون دی الدهید (MDA) و گروه هایکربونیل آنها اندازه گیری گردید. مقدار MDA در ماهی قزل آلادر زمان صید 0/117μmol/gw بود که طی نگهداری بهمدت 96 ساعت به طور معنی داری (p< 0.05) افزایش و به مقدار 0/189μmol/gw رسید. مقدار گروه های کربونیل نیز درماهی قزل آلا از مقدار اولیه 1463/72nmol/gw هنگام صید، طی 96 ساعت به طور معنی داری افزایش یافت و به1756/19nmol/gw رسید. نتایج مطالعه ی حاضر نشان می دهد که میزان میزان ترکیبات حاصل از اکسیداسیون لیپیدهاو پروتیین ها ی ماهی قزل الا طی نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد روند افزایشی قابل توجهی دارد و ضرورت توجهبه راهکارهای مناسب نظیر استفاده از انواعی از انتی اکسیدانت های طبیعی به منظور ایجادپیشگیری از واکنش هایاکسیداتیو به منظور حفظ کیفیت گوشت و افزایش زمان ماندگاری ان لازم به نظر می رسد.

کلیدواژه ها

اکسیداسیون، ماهی قزل آلا، گروه های کربونیل، مالون دی الدهید

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.