اثر موقعیت شیب و تغییر کاربری بر برخی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و بیولوژیک خاک در شهرستان بروجن

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: اولین همایش بین المللی و دومین همایش ملی کشاورزی،محیط زیست و امنیت غذایی
  • کد COI اختصاصی: AEFSJ02_070
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 523
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

صفورا ناهیدان

استادیار دانشگاه بوعلی سینا، همدان

چکیده

اثر تغییر کاربری بر کیفیت خاک می تواند به توپوگرافی منطقه بستگی داشته باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثرتغییر کاربری (مرتع به کشاورزی) و موقعیت شیب بر برخی از خصوصیات خاک در منطقه بروجن استان چهار محال وبختیاری انجام گرفت. بدین منظور دو شیب تپه با کاربری مرتع و کشاورزی انتخاب و از موقعیت های قله شیب، شانه شیبو شیب پشتی در سه تکرار نمونه برداری شد. میانگین کربن آلی و نیتروژن کل در کاربری مرتع به میزان 28 و 39 درصدبیشتر از کاربری کشاورزی بود. همچنین تغییر کاربری منجر به کاهش فعالیت ال- گلوتامیناز، میانگین وزنی قطر خاکدانه و میانگین هندسی قطر خاکدانه ها به ترتیب به میزان 26، 44 و 29 درصد شد. موقعیت شیب اثر معنی داری بر ویژگی های، خاک داشت. بدین ترتیب که ویژگی های اندازه گیری شده از قله شیب به شیب پشتی کاهش یافتند. بیشترین کاهش درکربن آلی، نیتروژن کل و فعالیت ال- گلوتامیناز در اثر تغییر کاربری در موقعیت شیب پشتی مشاهده شد. نیتروژن معدنی نیز در قله شیب بیشتر از سایر موقعیت های شیب بود. بیشترین تفاوت در نیتروژن معدنی بین دو کاربری در موقعیت قلهشیب مشاهده گردید. با توجه به نتایج چنین توصیه می گردد که اثرات تغییر کاربری در اراضی تپه ماهوری بر کیفیتخاک بیشتر مورد توجه قرار گیرد و مناطق حساس به فرسایش در این اراضی مورد عملیات اصلاحی و حفاظتی قرار گیرد.

کلیدواژه ها

تغییر کاربری، توپوگرافی، ویژگی های خاک

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.