تعیین مدل توسعه ی روستایی کشور از طریق توسعه ی کارآفرینی درالگوی تعاونی

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: همایش ملی بررسی راهکارهای مدیریت توسعه کارآفرینی روستایی در ایران
  • کد COI اختصاصی: MSREDI01_012
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 753
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علیرضا شفقی

دانشجوی دکتری آگرواکولوژی - دانشگاه صنعتی شاهرود

مریم کیوانی

کارشناس ارشد مدیریت کارآفرینی - رییس اداره ی توانمندسازی و توسعه ی تعاونی های وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی

چکیده

از نظر تقسیمات کشوری روستا یا آبادی در ایران، کوچک ترین واحد سکونتی و اجتماعی- سیاسی است. ظهور روستا هم ارز با شکل گیری سکونت و به دنبال آن شکل یابی مجتمع های زیستی است. سکونت گزینی انسان موجد آبادی می گردد که با تعلق به مکان ملازمه دارد و در پی آن ورود به مرحله ی تمدن سازی آغاز می گردد. با آبادی گزینی و سکونت، انسان به ایجاد فضای مصنوع دست می زند و تعامل بین محیط و انسان به صورت سیستمی ارگانیک و پویا گسترده می شود. در تعاریف سنتی، روستا بر مبنای مالکیت تعریف شده، اما درواقع روستا واحدی اقتصادی، اجتماعی، جغرافیایی و مرکز تجمعی از مردم یک جانشین است که قسمت اعظم درآمد آن ها از کشاورزی، گردشگری، صنایع دستی و صنایع سبک تامین می شود و شرایط بالقوه ی خودکفایی را در خود دارد. صاحب نظران توسعه ی روستایی، جدا از سیاست ها و راهبردهای کلان توسعه ی اقتصادی، پرداختن ویژه به امر توسعه ی روستاها و ریشه کنی فقر گسترده ی حاکم بر آن ها را ضروری می دانند. با توجه به این که یکی از راه کارهای حایز اهمیت در توسعه ی روستایی، توسعهه ی کارآفرینی است؛ لذا بررسی رویکردهای توسعه ی کارآفرینی، ازجمله رویکردهای اقتصادی، روانشناسی، جامعه شناسی، اکولوژیکی و تلفیقی و نیز مدل های توسعه یکارآفرینی در این حیطه بسیار بااهمیت است. تنوع اقتصاد روستایی با القا از بیرون محقق نمی شود؛ لذا کارآفرینان محیط های روستایی، بایستی فرصت ها و منابع بالقوه و بالفعل را در حوزه ی مربوطه بشناسند و با استفاده ی بهینه از آن ها تنوع اشتغال و رونق اقتصاد را برای محیط های روستایی به ارمغان بیاورند. الگوی تعاونی که با بافت و ساختار در روستا هماهنگ شده باشد، قادر است با بهره گیری از عناصر کارآفرینی مانند: خلاقیت، نوآوری، شناسایی فرصت ها و ریسک پذیری کارآیی و اثربخش را افزایش داده تا ضمن ایجاد ترکیب گروه های واجد منافع مشترک، باعث افزایش سرمایه و مسیولیت اجتماعی نظام مند شود. بدین نحو، تبیین یک رویکرد منفعت محور درازمدت و تعیین مدل مناسب توسعه ی کارآفرینی روستایی بی تردید راهبردی کلیدی برای توسعه ای پایدار، متناسب و همه جانبه در روستاها محسوب می شود. در این مقاله به تعیین مدل توسعه ی روستایی با استفاده از توسعه ی مهارت ها و نگرش های کارآفرینانه، ارزشمندی تعاونی ها و انگیزه های تاثیرگذار بر تصمیمات روستاییان در قبال توسعه ی کارآفرینی از طریق الگوی تعاونی پرداخته می شود.

کلیدواژه ها

بنگاه تعاونی، توسعه ی روستایی، رویکرد توسعه محور،کارآفرینی روستایی، مدل توسعه

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.