اثر تراکم بر شاخص های فیزیولوژیک رشد مرزه (Satureja hortensis L.) و شبدر ایرانی (Trifolium resupinatum L.) در کشت مخلوط

  • سال انتشار: 1391
  • محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای زراعی ایران، دوره: 10، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_JFCR-10-1_009
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 468
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فاطمه حسن زاده اول

کارشناس ارشد زراعت

علیرضا کوچکی

استاددانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

حمیدرضا خزاعی

دانشیاردانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی نصیری محلاتی

استادگروه زراعت دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد

چکیده

به منظور بررسی اثر تراکم بر شاخص های فیزیولوژیک رشد مرزه و شبدر ایرانی در کشت مخلوط، آزمایشی در سال زراعی 1384 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 7 تیمار (تراکم ثابت شبدر) و4 تکرار به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش عبارت بودند از: کشت خالص شبدر با تراکم 80 بوته در متر مربع، کشت خالص مرزه با تراکم های 40،27 و80 بوته در متر مربع و کشت مخلوط شبدر با تراکم 80 بوته در متر مربع و مرزه با تراکم های 40،27 و 80 بوته در متر مربع. در کرت های کشت مخلوط 8 خط کشت به صورت دو ردیف شبدر ایرانی و دو ردیف مرزه و در کرت های کشت خالص 8 خط کشت از گیاه مورد نظر، در نظر گرفته شد. نتایج در مورد گیاه مرزه نشان داد که تجمع ماده خشک، شاخص سطح برگ و سرعت رشد محصول در مرزه، در تیمارهای کشت خالص به طور معنی داری بیشتر از تیمارهای کشت مخلوط مرزه و شبدر بود، به طوری که این شاخص ها در تیمار کشت خالص مرزه با تراکم 27 بوته در متر مربع، بیشترین مقدار به دست آمد و با افزایش تراکم در تیمارهای کشت خالص، این شاخص ها کاهش یافتند. در تیمارهای کشت مخلوط با افزایش تراکم، شاخص های فیزیولوژیک رشد مرزه نیز افزایش یافت. نتایج در مورد گیاه شبدر ایرانی نشان داد که در زمان برداشت اول، تمامی شاخص های رشدی شبدر در تیمار کشت مخلوط شبدر ایرانی و مرزه با تراکم 27 بوته در متر مربع، به طور معنی داری در بیشترین مقدار خود بودند و با افزایش تراکم مرزه، این شاخص ها کاهش یافت و در کشت خالص شبدر به کمترین مقدار خود رسید. در چین های دوم و سوم، این روند معکوس بود، بدین صورت که شاخص های رشدی شبدر در تیمارهای کشت خالص شبدر، بیشترین مقدار بودند و سپس به ترتیب در تیمارهای کشت مخلوط شبدر و مرزه با تراکم 80، 40 و 27 بوته درمتر مربع، کاهش یافت.

کلیدواژه ها

کشت مخلوط، تراکم،گیاه دارویی، شاخص رشد

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.