ارزیابی ویژگی های ساختاری و عملکردی پروتیین سه ژنوتیپ مختلف لوبیا (Phaseolus vulgaris)

  • سال انتشار: 1396
  • محل انتشار: دوماهنامه پژوهش های علوم و صنایع غذایی ایران، دوره: 13، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IFST-13-1_017
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 619
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

نازنین فاطمه رحمتی

دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

آرش کوچکی

دانشیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی وریدی

استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

رسول کدخدایی

دانشیار گروه نانو فناوری مواد غذایی، پژوهشکده علوم و صنایع غذاییمشهد

چکیده

امروزه تقاضا برای استفاده از پروتیین های گیاهی در حال افزیش است زیرا این پروتیین ها منابعی قابل دسترس و ارزان هستند. لذا در این تحقیق پروتیین سه ژنوتیپ مختلف لوبیا (Phaseolu svulgaris) شامل پاچ باقلا (Speckled Sugar)، قرمز (Red Mexican) و سفید (Great Northern) با استفاده از روش قلیایی- اسیدی استخراج و ویژگیهای ساختاری (الکتروفورز، حلالیت، آبگریزی) و عملکردی آنها در سیستم های مختلف غذایی (امولسیون، ژل و کف) در دامنه پی اچ 3 تا 7 مورد بررسی قرار گرفت. الکتروفورز پروتیین ها نشان داد که فازیولین بخش عمدهتشکیل دهنده هر سه نوع پروتیین مورد بررسی است. ارزیابی حلالیت پروتیین ها نیز مشخص نمود که هر سه پروتیین دارای حلالیت بسیار مناسبهستند بطوریکه حلالیت پروتیین لوبیا پاچ باقلا در پی اچ 83.7 درصد بود. همچنین بررسی آبگریزی سطحی نشان داد که پروتیین لوبیای پاچ باقلا کمترین و پروتیین لوبیا سفید بیشترین آبگریزی را دارا بودند (P< 0/05). به علاوه هر سه پروتیین کمترین آبگریزی سطحی را در پیاچ 7 نشان دادندارزیابی ویژگی های عملکردی پروتیین ها نیز بیان کننده این مطلب بود که توانایی امولسیون کنندگی بیشتر تحت تاثیر حلالیت پروتیین و در مقابل تواناییتشکیل ژل و کف کنندگی تحت تاثیر آبگریزی پروتیین ها بوده است بطوریکه بیشترین ظرفیت امولسیون کنندگی برای هر سه پروتیین در پی اچ 7(70-77 درصد) اما بیشترین توانایی تشکیل ژل (6 درصد پروتیین) و کف (130-150درصد) در پی اچ 3 مشاهده گردید. نتایج این پژوهش نشان داد با توجه به تاثیر مستقیم ویژگی های ساختاری پروتیین بر عملکرد آن، این ویژگی ها باید قبل از انتخاب پروتیین برای استفاده در سیستم های مختلف غذاییمورد توجه قرار گیرند.

کلیدواژه ها

پروتیین لوبیا، ساختار، عملکرد، امولسیون، ژل، کف

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.