سال انتشار: 1395
کد COI مقاله: ELEMECHCONF04_331
زبان مقاله: فارسیمشاهد این مقاله: 616
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
محتوای کامل این مقاله با فرمت WORD هم قابل دریافت می باشد.
با استفاده از پرداخت اینترنتی بسیار سریع و ساده می توانید اصل این مقاله را که دارای 8 صفحه است به صورت فایل PDF و یا WORD در اختیار داشته باشید.
آدرس ایمیل خود را در کادر زیر وارد نمایید:
مشخصات نویسندگان مقاله مطالعه و بررسی راهکارهای رفع پدیده هامینگ یا ناپایداری احتراق در موتور موشک های فضایی سوخت مایع
چکیده مقاله:
در مراحل احتراق در داخل محفظه احتراق موتور موشک های فضایی سوخت مایع گاهی با پدیده هامینگ یا ناپایداری احتراق برخورد خواهیم کرد که میتواند احتراق عادی را به احتراق فوق العاده سریع یا همان انفجار تبدیل نماید که امر باعث ایجاد نوسانات شدید فشار محفظه که نوسانات شدید شعله خروجی از نازل را نیز بهمراه دارد، که موجب جدا شدن انژکتورها و انفجار در موتور میشود که بصورت سریع بوجود می آید. برای بررسی و راههای رفع این پدیده نیاز به شناخت از مشخصات هندسی سیستم و متوسط توزیع دما در محفظه احتراق دارد، و علاوه بر این به فهم اثر متقابل جریان درون محفظه و توزیع سوخت احتیاج می باشد. اما به دلیل روشن نبودن عامل اصلی به وجود آورنده نوسانات، چنین هدفی به سادگی دست یافتنی نخواهد بود، به این دلیل درک روشنی از احتراق و جریانهای گردابی آن وجود ندارد. در ضمن به علت حالت انعکاس و تشدید پذیری ناپایداری های محفظه احتراق، تشخیص اینکه کدام عامل پدید آورنده ارتعاشات امکان پذیر نیست و در صورت تغییر نسبت سوخت به هوا با زمان ، شاهد نوسانات در حرارت تولید شده و در نتیجه آشفتگی جریان و فشار نمی توان فهمید، دانستن این موضوع به طراحان کمک زیادی می کند تا سیستم هایی طراحی کنند که از پایداری بیشتری برخوردار است. در حالت کلی می توان به این نتیجه رسید که دو عامل مهمترین اعوال ایجاد پدیده هامینگ می باشد یکی از آنان هندسه محفظه احتراق و دیگری فشار محفظه احتراق، که در شرایط ناپایداری دارای نوسانات فشار می باشد که نوسان آن نزدیک به فرکانس طبیعی است که نوسات به مراتب شدیدتری نسبت به حالت پایداری است. [1] [8]در این مقاله راهکار های موجود در جهت رفع مشکل هامینیگ یا ناپایداری در محفظه احتراق و کاهش نوسانات شدید فشار که از مهمترین راه ها جهت جلوگیری از انفجار و یا پرتاب نادرست در موشک های فضایی با موتور سوخت مایع مورد بررسی قرار گرفته است.
کلیدواژه ها:
محفظه احتراق، ناپايداري احتراق، موشك هاي فضايي، سوخت مايع، جريانهاي گردابي
کد مقاله/لینک ثابت به این مقاله
برای لینک دهی به این مقاله می توانید از لینک زیر استفاده نمایید. این لینک همیشه ثابت است و به عنوان سند ثبت مقاله در مرجع سیویلیکا مورد استفاده قرار میگیرد:https://civilica.com/doc/626640/
نحوه استناد به مقاله:
در صورتی که می خواهید در اثر پژوهشی خود به این مقاله ارجاع دهید، به سادگی می توانید از عبارت زیر در بخش منابع و مراجع استفاده نمایید:عابد زحمتکش پسند، سعید و امی، فتح الله،1395،مطالعه و بررسی راهکارهای رفع پدیده هامینگ یا ناپایداری احتراق در موتور موشک های فضایی سوخت مایع،چهارمین کنفرانس ملی و دومین کنفرانس بین المللی پژوهش های کاربردی در مهندسی برق، مکانیک و مکاترونیک،تهران،،،https://civilica.com/doc/626640
در داخل متن نیز هر جا که به عبارت و یا دستاوردی از این مقاله اشاره شود پس از ذکر مطلب، در داخل پارانتز، مشخصات زیر نوشته می شود.
برای بار اول: (1395، عابد زحمتکش پسند، سعید؛ فتح الله امی)
برای بار دوم به بعد: (1395، عابد زحمتکش پسند؛ امی)
برای آشنایی کامل با نحوه مرجع نویسی لطفا بخش راهنمای سیویلیکا (مرجع دهی) را ملاحظه نمایید.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود ممقالهقاله لینک شده اند :مدیریت اطلاعات پژوهشی
اطلاعات استنادی این مقاله را به نرم افزارهای مدیریت اطلاعات علمی و استنادی ارسال نمایید و در تحقیقات خود از آن استفاده نمایید.
علم سنجی و رتبه بندی مقاله
مشخصات مرکز تولید کننده این مقاله به صورت زیر است:
در بخش علم سنجی پایگاه سیویلیکا می توانید رتبه بندی علمی مراکز دانشگاهی و پژوهشی کشور را بر اساس آمار مقالات نمایه شده مشاهده نمایید.
مقالات پیشنهادی مرتبط
- تحلیل الکترومکانیکی شیرالکتریکی یک رانشگر گاز سرد
- تاثیر تداخل امواج آکوستیکی با شعله در ناپایداری احتراق موتورهای توربین گازی
- شبیه سازی استاتیکی یک موتور با پیشران مایع سرمازا کرایوژنیک
- معرفی سیستم های پیشرانش مورد استفاده در تصحیح مدار ماهواره ها و بررسی سیستم پیشرانش کاتالیستی
- تعیین فرکانس ها و توابع ویژه آکوستیکی محفظه احتراق
مقالات فوق بر اساس داده کاوی مقالات مطالعه شده توسط پژوهشگران محاسبه شده است.
مقالات مرتبط جدید
- تشخیص و طبقه بندی بیماری پارکینسون از طریق سیگنال گفتار با استفاده از تکنیک های پردازش سیگنال: یک مرور سیستماتیک
- طراحی پارامترهای یک ارتز توانبخشی زانو با سیستم قفل کنترلی فعال
- مروری بر پارامترهای مکانیکی موثر در طراحی ارتز مچ پا
- به کارگیری عضلات مچ دست در طراحی بهینه ارتز و بازتوانی انگشتان دست
- مروری بر روش های تشخیص بیماری قلبی
مقالات فوق اخیرا در حوزه مرتبط با این مقاله به سیویلیکا افزوده شده اند.
به اشتراک گذاری این صفحه
اطلاعات بیشتر درباره COI
COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.
کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.