بررسی پدیده یخ زدگی - ذوب برف، در پیدایش رسوبات واریزه ای (مطالعه موردی: شهرستان سمیرم)

  • سال انتشار: 1395
  • محل انتشار: دومین کنگره بین المللی زمین، فضا و انرژی های پاک با محوریت مدیریت منابع طبیعی ، کشاورزی و توسعه پایدار
  • کد COI اختصاصی: ATTITTDE02_182
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 628
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

علی رجایی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد علوم و تحقیقات تهران

بهارک معتمدوزیری

استادیار گروه آبخیزداری ، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد علوم و تحقیقات تهران

رسول فلاحی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد علوم و تحقیقات تهران

حسین حسینی پورکوویی

دانشجوی دکتری علوم و مهندسی آبخیزداری، دانشگاه آزاد اسلامی ، واحد علوم و تحقیقات تهران

چکیده

جریان واریزه ای ،یکی از بلایای طبیعی مهم به شمار می آید. این پدیده ، جدای از بلایایی از قبیل سیل و یا زمین لغزش بوده و در مطالعات علمی ایران نیز کمتر مورد توجه قرار گرفته است و در مسیر عبوری خود ، باعث ایجاد خسارات فراوانی به خطوط ارتباطی، تاسیسات، زمین های کشاورزی ، منازل مسکونی ، وسایل نقلیه و ... می شود . از مهمترین دلایل خطرناک بودن این پدیده این است که معمولا بدون هشدار قبلی و به صورت ناگهانی به وقوع می پیوندد . یکی از دلایل این پدیده در مناطق با پوشش برف و یخ، فرآیندیخ زدگی-ذوب می باشد. پدیده یخ زدگی و سپس ذوب ، یکی از فرآیندهای معمول در مناطق سردسیر و کوهستانی می باشد که به طور متداول روی می دهد. این فرآیند بر برخی از خصوصیات فیزیکی خاک از قبیل نفوذ پذیری، پایداری ذرات خاک، مقاومت برشی و کششی و هدایت هیدرولیکی آب تاثیر گذار می باشد و در نهایت با تخریب ساختار خاک ،باعث تولید واریزه می شود. شهرستان سمیرم ، به واسطه ارتفاع زیاد از سطح دریا از ، سردترین مناطق ایران محسوب می شود که همواره دارای پوشش های برفی و مسایل پیرامون آن می باشد. در این شهرستان ، علیرغم فعالیت های انجام شده در خصوص حفاظت خاک و کنترل رسوب ، همواره رسوبات واریزه ای در مناطق متعدد مشاهد می شود. تحقیقات در این شهرستان نشان داد که یکی از مهمترین دلایل پیدایش رسویات واریزه ای در این شهرستان ، رخ دادن فرآیند یخ زدگی – ذوب در لایه های برف در مناطق مختلف این شهرستان می باشد که با تخریب ساختار خاک و تولید واریزه های سنگی ، مشکلات متعددی درجاده ها و را ههای عبوری و زمین های کشاورزی پایین دست در این شهرستان باعث شده است. در تحقیق حاضر، سعی شده است که به بررسی عملکرد پدیده یخ زدگی – ذوب لایه های برف بر تولید واریزه ها در این شهرستان پرداخته شود.

کلیدواژه ها

جریان واریزه ای، یخ زدگی، ذوب ، رسوب، سمیرم

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.